چهارشنبه, ژانویه 22, 2025

اصول معامله‌ گری چیست؟

معامله‌ گری یکی از مهارت‌هایی است که فرد برای انجام دادن آن باید علاوه بر داشتن تخصص و دانش نسبت بورس یا هر نوع بازار مالی، از مهارت‌های شخصیتی به‌خصوصی نیز برخوردار باشد. داشتن شناخت کافی نسبت به اصول معامله گری برای انجام معاملات بورسی یا هر نوع معامله‌ ای در بازارهای مالی ضروری است و تریدر باید بتواند با تحلیل درست بازار، پیش‌بینی‌های خوبی جهت تشخیص افزایش یا کاهش قیمت انجام دهد.

اما همان‌طور که گفتیم تنها دانش تخصصی در بازار بورس تمامی ابزارهای لازم برای یک معامله‌ گر نیست. هر معامله‌ گر باید اصول معامله گری خاصی را در نظر بگیرد و با رعایت آن‌ها روز به روز مهارت خود را در معامله‌ گری افزایش دهد. در این مقاله قصد داریم به طور جامع به اصول معامله‌ گری بپردازیم.

معامله‌ گر کیست؟

به زبان ساده، معامله‌ گر به کسی گفته می‌شود که در بسترهای معاملاتی اقدام به خرید یا فروش انواع سهام، ارز یا هر نوع دارایی می‌کند. یک معامله‌ گر حرفه‌ای فردی است که بر روی بازار بورس تسلط کافی داشته و در عین حال بر روی ویژگی‌های شخصیتی خود نیز تسلط دارد. به عنوان مثال یک معامله‌ گر می‌داند که چه زمانی باید ریسک کند و در صورت ریسک، می‌تواند هیجانات خود از جمله ترس یا اضطراب را کنترل کند.

اصول معامله‌ گری در بازارهای مالی چیست؟

معامله‌گری در بازارهای مالی خصوصا بازار فارکس، مهارتی پیچیده و البته تخصصی است که می‌تواند سودهای فراوانی برای شما به همراه داشته باشد. بااین‌حال باید در نظر داشته باشید که این مسیر بدون چالش و سختی نیست و رعایت اصول و قواعد معاملاتی، نقشی حیاتی در کسب موفقیت پایدار در این عرصه ایفا خواهد کرد.

در ادامه به بررسی جامع اصول معامله‌گری در بازارهای مالی خواهیم پرداخت و نکات کلیدی را که هر تریدر، چه در بورس اوراق بهادار و چه در هر بازار مالی دیگر باید آن‌ها را ملکه ذهن خود قرار دهید را به‌تفصیل شرح می‌دهیم.

1- برخورداری از دانش و تخصص: بنیانِ معاملات موفق

اولین گام ضروری در مسیر معامله‌گری، تسلط بر دانش و مفاهیم پایه بازار مالی موردنظر است. شناخت انواع اوراق بهادار، عوامل مؤثر بر قیمت‌ها، تحلیل نمودارهای فارکس و شاخص‌ها، آشنایی با اخبار و رویدادهای اقتصادی و… از جمله مواردی هستند که یک معامله‌گر باید بر آن‌ها مسلط کامل داشته باشد.

2- استفاده از منابع غنی برای ارتقای دانش:

برای ارتقای سطح دانش تخصصی خود از منابع غنی استفاده کنید. برای مثال:

  • کتاب‌ها و مقالات تخصصی: منابع متعددی در زمینه معامله‌گری به زبان فارسی و انگلیسی تألیف شده‌اند که مطالعه آن‌ها می‌تواند به ارتقای دانش و مهارت معامله‌گران کمک شایانی کند. از جمله این منابع می‌توان به کتاب‌های “تحلیل تکنیکال پیشرفته” اثر جان مورفی، “معامله‌گر منظم” اثر مارک داگلاس و “معامله‌گری پرایس‌اکشن” اثر استیو نیسمت، اشاره کرد.
  • شرکت در دوره‌های آموزشی: مؤسسات و سازمان‌های مختلفی اقدام به برگزاری دوره‌های آموزشی در زمینه معامله‌گری می‌کنند. شرکت در این دوره‌ها می‌تواند برای معامله‌گران مفید باشد تا از دانش و تجربیات اساتید مجرب این حوزه بهره‌مند شوند.
  • مراجعه به سایت‌ها و شرکت در وبینارهای آموزشی: وب‌سایت‌ها و کانال‌های یوتیوب متعددی به‌صورت رایگان یا با دریافت هزینه کم، محتوای آموزشی در زمینه معامله‌گری را ارائه می‌کنند. همچنین وبینارهای آنلاین مختلفی توسط معامله‌گران و کارشناسان این حوزه برگزار می‌شود که می‌تواند فرصتی مناسب برای یادگیری بیشتر و تبادل نظر باشد.

3- تحلیل دقیق: پیش‌بینی حرکات بازار، کلیدِ سودآوری

  • توانایی تحلیل درست بازار، قلب تپنده معامله‌گری به‌حساب می‌آید. در این مسیر، تحلیل تکنیکال و بنیادی دو ابزار کلیدی هستند که باید بر آن‌ها تسلط داشته باشید. حتی تحلیل احساسات بازار یا همان تحلیل سنتیمنتال به شناسایی جهت بازارها کمک می کند.
  • تحلیل تکنیکال: به بررسی نمودار قیمت و حجم معاملات اوراق بهادار می‌پردازد و با استفاده از الگوهای قیمتی و شاخص‌های تحلیل تکنیکال، احتمال جهت‌گیری آتی قیمت‌ها را پیش‌بینی می‌کند.
  • تحلیل بنیادی: به بررسی عوامل اقتصادی و بنیادی مؤثر بر قیمت اوراق بهادار می‌پردازد و با تجزیه‌وتحلیل صورت‌های مالی، اخبار و رویدادهای اقتصادی، ارزش ذاتی اوراق بهادار را برآورد خواهد کرد.

تحلیل های بازار فارکس برای افراد مبتدی می تواند پیچیده باشد، بنابراین برخی از وب سایت های تحلیل فارکس می توانند در چنین شرایط کمک خوبی برای معامله گران مبتدی باشند. توصیه می شود که هرگز بدون تحلیل در بازار اقدامی انجام ندهید. علاوه بر آن، یا  دسته ای دیگر از سایت های آموزش فارکس هستند که   اطلاعات پایه و تئوری در اختیار تریدرهای تازه وارد می گذارند

4- مدیریت سرمایه: حفظ ثروت در نبرد با نوسانات

بازارهای مالی همواره با نوسانات زیادی همراه هستند. در این میان مدیریت سرمایه نقش حیاتی در حفظ ثروت و جلوگیری از متحمل شدن ضررهای سنگین ایفا می‌کند.

  • تعیین حد ضرر و حد سود: حد ضرر، قیمتی است که در صورت رسیدن قیمت به آن، معامله‌گر باید از معامله خارج شود تا به این طریق از ضرر بیشتر جلوگیری کند. حد سود نیز قیمتی است که در صورت رسیدن قیمت به آن، معامله‌گر باید سود خود را برداشت کرده و از معامله خارج شود.
  • متنوع‌سازی سبد معاملاتی: هرگز همه سرمایه خود را در یک معامله یا یک نوع اوراق بهادار سرمایه‌گذاری نکنید. با تنوع‌بخشی به سبد معاملاتی خود می‌توانید ریسک معاملاتی که انجام می‌دهید را کاهش دهید.

5-روان‌شناسی معامله‌گری: غلبه بر دشمن درون

احساسات و هیجانات، بزرگ‌ترین دشمنان یک معامله‌گر هستند. ترس، حرص و طمع می‌توانند تصمیمات منطقی شما را تحت‌الشعاع قرار داده و منجر به ضرر و زیان‌های گاهی بزرگی شوند. در مقابل داشتن انضباط، صبر و اعتمادبه‌نفس از جمله ویژگی‌های یک معامله‌گر موفق در زمینه مدیریت روان‌شناسی معامله‌گری هستند.

  • شناسایی و کنترل احساسات: اولین قدم برای غلبه بر احساسات و هیجانات و شناسایی آن‌ها است. هر معامله‌گر باید بداند که در چه شرایطی دچار احساسات منفی می‌شود و باید بداند که چگونه این احساسات منفی را کنترل کند.
  • تمرکز بر فرایند معامله: به‌جای تمرکز بر نتیجه معامله، بر فرایند معاملاتی خود تمرکز کنید. اگر تحلیل درستی تحلیل داشته باشید و باانضباط معامله کنید حتی اگر معامله شما با ضرر به پایان برسد تجربه ارزشمندی و آموزنده‌ای کسب کرده‌اید.
  • مدیریت استرس: استرس می‌تواند قدرت تفکر منطقی را مختل کند. برای کاهش استرس از روش‌هایی مانند مدیتیشن، یوگا یا ورزش استفاده کنید.

6- برنامه معاملاتی: نقشه راه در دنیای پرچالش بازار

داشتن برنامه معاملاتی مدون به‌مانند یک نقشه راه برای یک معامله‌گر است. در این برنامه باید استراتژی معاملاتی، اهداف، ریسک‌ها و نحوه مدیریت آن‌ها را به طور شفاف مشخص نمایید و با پایبندی به برنامه‌ای که تدوین کرده‌اید از انحراف از مسیر و گرفتن تصمیمات اشتباه جلوگیری کنید.

مولفه‌های کلیدی برنامه معاملاتی کدام‌ها هستند؟

  • استراتژی معاملاتی: مشخص کنید که از چه روش تحلیلی (تکنیکال، بنیادی یا ترکیبی) برای انتخاب معاملات خود استفاده می‌کنید.
  • اهداف: اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت خود را برای سودآوری به‌دقت و با همه جزئیات مشخص کنید.
  • مدیریت ریسک: حداکثر ضرری که می‌توانید در هر معامله متحمل شوید را مشخص کنید.
  • قواعد معاملاتی: شرایط ورود و خروج از معاملات را به طور شفاف برای خود تعریف کنید.
  • بازنگری و به‌روزرسانی برنامه: به طور منظم برنامه معاملاتی خود را بازنگری و به‌روزرسانی کنید به‌طوری‌که با شرایط جدید بازار مطابقت داشته باشد.

7- یادگیری مستمر: دنیای معامله‌گری، دنیای پویا

بازارهای مالی همواره و به طور مداوم در حال تغییروتحول هستند. یادگیری مستمر و به‌روزرسانی دانش در حوزه‌ای که فعالیت می‌کنید از جمله اصول کلیدی در این عرصه است.

  • مطالعه کتب و مقالات تخصصی: منابع جدید را به طور مداوم مطالعه کنید تا از آخرین تحولات و روش‌های معاملاتی باخبر و آگاه شوید.
  • شرکت در دوره‌های آموزشی: در دوره‌های آموزشی تخصصی شرکت کنید تا به این وسیله بتوانید مهارت‌های خود را ارتقا دهید.
  • تجزیه‌وتحلیل معاملات گذشته: معاملات گذشته خود را تجزیه‌وتحلیل کنید تا از اشتباهات خود درس بگیرید و در انجام معاملات آتی آن‌ها را تکرار نکنید.

8. صبر و بردباری: کلید موفقیت در بلندمدت

معامله‌گری، ماراتنی نفس‌گیر است که نیازمند صبر و بردباری زیادی است. انتظار سودهای آنی و سریع ممکن است یک معامله‌گر را به دام تصمیمات عجولانه و اشتباه بکشاند. در مقابل داشتن تمرکز بر اهداف بلندمدت و پایبندی به اصول معاملاتی، رمز موفقیت پایدار در این مسیر خواهد بود.

  • مدیریت انتظارات: نسبت به سودآوری‌تان انتظارات واقع‌بینانه داشته باشید.
  • موفقیت در بلندمدت: به‌جای تمرکز بر سودهای کوتاه‌مدت بر موفقیت در بلندمدت تمرکز داشته باشید.

انضباط و صبر: منضبط و صبور باشید و از گرفتن تصمیمات عجولانه بپرهیزید

یازده اصل اساسی معامله‌ گری

معامله‌ گری مجموعه‌ای از مهارت‌های تخصصی است که هنگام معامله باید تمامی آن را در ذهن داشته باشید. در ادامه به ده اصول معامله‌ گری می‌پردازیم و هر کدام را بررسی می‌کنیم.

۱– فارکس شانس یا قمار نیست

برخلاف تصور افراد مبتدی، معامله‌ گری قمار کردن نیست. بلکه نیاز به ساخت استراتژی، نظم و معاملات بهینه شده دارد. با این‌حال داستان جایی پیچیده می‌شود که به طور صد در صد نمی‌توان گفت قمار در بازار بورس جایی ندارد. اصولاً ماهیت بازارهای مالی به شکلی است که هر اتفاق یا شرایط ویژه‌ای می‌تواند روی آن تأثیر بگذارد. اتفاقاتی که با مطالعه مداوم تجزیه و تحلیل‌های تکنیکال یا فاندامنتال نمی‌توانید آن‌ها را پیش‌بینی کنید. پس می‌توان گفت که همیشه درصد کمی از قمار و ریسک در معاملات وجود دارد و یک معامله‌ گر باید خود را برای آن آماده کند.

اصول ترید

اما به طور کلی، بخش عمده‌ای از معامله‌ گری به قمار یا شانس مرتبط نیست و فرد باید از مهارت‌های تخصصی و تحلیل‌های بازار اقدام درست را انجام دهد.

۲- به اصول معامله گری و استراتژی معاملاتی خود متعهد باشید و آن را تغییر ندهید.

این اصل قطعاً به این معنا نیست که همیشه از یک استراتژی معاملاتی استفاده کنید. بسیاری از اوقات استراتژی‌های ما نادرست است و باید آن را تغییر داد. اما درک کامل بازار به ما شناخت درستی از شرایط می‌دهد و معامله‌ گر باید قبل از باز شدن بازار برنامه مناسبی برای خود داشته باشد و پس از باز شدن بازار نیز باید به آن پایبند باشد. درک و تحلیل بازار به شما کمک می‌کند استراتژی معاملاتی خوبی را طراحی کنید و ریسک را تا حد ممکن کاهش دهید.

۳- نبرد منجر به پیروزی می‌شود

همه ما با این مفهوم که می‌گوید هر چه فرد شکست‌های بیشتری را تجربه کرده باشد، شانس موفقیتش بیشتر است، آشنا هستیم. در بازار مالی نیز به همین شکل است. از آزمون و خطا کردن و شکست خوردن نترسید. اما سرمایه زیادی را هم قمار نکنید و ریسک جبران‌ناپذیر انجام ندهید. با این حال سود و زیان در بازارهای مالی کنار یکدیگر قرار دارند و هر دو اجتناب‌ناپذیر هستند.

۴- هیجان خود را مدیریت کنید

منظور از هیجان، هوش هیجانی است. روان‌شناسی معامله‌ گری یکی از مسائلی بود که در ابتدا به اهمیت آن اشاره کردیم. انسان مجموعه‌ای از عواطف و هیجان را در موقعیت‌های حساس تجربه می‌کند. اگر یک معامله‌ گر با احساسات خود آشنایی کافی نداشته باشد، در نتیجه برای خودش نیز یک فرد غیر قابل پیش‌بینی خواهد شد و نمی‌تواند در زمان مناسب، عکس‌العمل مناسبی نشان دهد. این مسئله به این دلیل اهمیت دارد که اگر فرد هر چقدر بر روی بازار تسلط داشته باشد و توانسته باشد پیش‌بینی‌های خوبی انجام دهد، اما اگر نتواند بر احساسات خود غلبه کند، ممکن است اقدامی انجام دهد که در نهایت به ضرر او تمام می‌شود.

چگونه می‌توان احساسات را کنترل کرد؟

هر چه آگاهی ما نسبت به حوزه کاری خود و همچنین نسبت به خودمان بیشتر شود، بسیار راحت‌تر می‌توانیم احساسات خود را کنترل کنیم. به عنوان مثال فرد باتجربه‌ای که بارها معاملات مختلف انجام داده است، با فراز و نشیب‌های بازار آشناست و می‌داند که نباید هیجانی عمل کند، نباید عجول باشد و نباید دچار اضطراب شود. یا اگر فردی هستید که در موقعیت‌های به‌خصوصی استرستان افزایش پیدا می‌کند، باید این موقعیت‌ها را شناسایی کرده و از انجام آن‌ها خودداری کنید.

۵- هدف معامله باید مشخص باشد

هدف شما از معامله باید به‌وضوح مشخص باشد؛ زیرا در غیر این صورت تنها زمان و سرمایه خود را هدر داده‌اید. مهم‌تر از آن اینکه نداشتن هدف ممکن است تصمیمات شما را دچار تغییر کند و در نتیجه معامله با شکست مواجه می‌شود. یک معامله‌ گر حرفه‌ای باید برنامه‌ریزی مشخصی داشته باشد و هدف خود را قبل از هر گونه اقدامی تعیین کند.

۶- برای جبران ضرر عجله نکنید، بازارهای مالی همیشگی هستند

یکی از مسائلی که ممکن است معامله‌ گران مبتدی در دام آن بیفتند، عجله کردن است. این نوع معامله‌ گران پس از اینکه معامله‌ شان محتمل ضرر می‌شود، سریعاً تصمیم می‌گیرند تا با انجام معامله‌ ای دیگر سود از دست رفته خود را جبران کنند؛ اما با شکستی دیگر رو به رو می‌شوند. معامله‌ گران باید بدانند که بازارهای مالی همیشگی هستند و هیچگاه فرصت‌های جدید برای جبران را از دست نخواهند داد. در نتیجه باید صبور باشند و با برنامه‌ریزی قبلی وارد معامله‌ ای جدید شوند.

۷- در معاملات حد ضرر را رعایت کنید

تعیین حد ضرر برای هر معامله‌ گر حرفه‌ای ضروری است. یک معامله‌ گر حرفه‌ای برای سهم خود حد ضرری را تعیین می‌کند و ممکن است دو واکنش اشتباه نشان دهد: یک اینکه پس از اینکه ارزش سهام از حد ضرر پایین‌تر رفت، اقدام به فروش سهم نکند و همچنان منتظر بماند. دو اینکه به سرعت سهم را می‌فروشد و از معامله خارج می‌شود. اما بعد از افزایش قیمت سهم مجدد آن را خریداری می‌کند و حد ضرر خود را تغییر می‌دهد.

 معامله‌ گران باید همیشه برای خود حد ضرر تعیین کنند و به آن پایبند باشند؛ حتی اگر سهمی پس از رد شدن از حد ضرر مجدد افزایش پیدا کرد، نباید آن را خریداری کرد؛ بلکه باید ریشه مشکلی که در استراتژی معاملاتی خود داشته را پیدا کند تا مجدد این اتفاق تکرار نشود.

۸- آگاهی نسبت به حقایق بازار و تشخیص شایعات

هر کسی که تابه‌حال در بازار بورس فعالیت داشته، نسبت به شایعات این بازار بزرگ آگاه است. اما باید بدانیم که در صورت اطلاع نداشتن از حقایق بازار مانند داده‌های سهام، میزان تولید ناخالص داخلی یا سیاست نرخ بهر، باعث می‌شود شایعات را به راحتی باور کنیم و اجازه دهیم این شایعات تصمیم‌های معاملاتی ما را تحت‌الشعاع قرار دهند؛ بنابراین نسبت به شایعات بی‌تفاوت باشید و یا در صورت شنیدن هر گونه شایع، صحت یا عدم صحت آن را پیگیری کنید.

۹- هزینه‌های معاملاتی خود را کنترل کنید

هرچه هزینه‌های معاملاتی خود را بیشتر کنترل کنید، هزینه کمتری بابت آن پرداخت خواهید کرد. بسیاری از افراد مبتدی حدود ۲۰ درصد از سود یا زیان خود را صرف هزینه‌هایی همچون کارگزاری، مالیات و دیگر هزینه‌های قانونی می‌کنند. اما با شیوه معاملاتی درست این هزینه‌ها کاهش پیدا می‌کند. هزینه های معاملاتی در بروکرهای فارکس به شکل اسپرد یا کمیسیون پرداخت می شود.

۱۰- با ذهنی متمرکز و آرام معامله کنید

هنگام انجام معامله، باید حواس‌پرتی‌های دیگر را از مرکز ذهن خود دور کرده و آن را در بخش دیگری بگنجانید. داشتن یک ذهن آشفته هنگام معامله، کنترل احساسات را از دست شما خارج می‌کند و باعث می‌شود تصمیم‌گیری‌های اشتباهی را انجام دهید.

۱۱- در معامله‌ گری نظم داشته باشید

نظم در بازارهای مالی به معنای داشتن یک رفتار و عملکرد مناسب در شرایط مختلف معامله است. این به این معناست که فرد معامله‌ گر حتی زمانی که در حال معامله نیست و در حال تماشای وضعیت بازار است، باید نظم را در رفتار و عملکرد خود رعایت کند. فرد معامله‌ گر باید برای زمان انجام معامله، زمان تماشای بازار، زمان تحلیل و بررسی مشکلات معاملاتی نظم و برنامه‌ریزی به‌خصوصی داشته باشد.

 عواملی همچون عدم کنترل احساسات و هیجانات می‌تواند تأثیر مستقیم بر روی نظم بگذارد و نظم معامله‌ گر را دچار اختلال کند. این عمل بالعکس نیز می‌تواند اتفاق بیفتد. یعنی داشتن نظم و اصول معامله گری مشخص می‌تواند احساسات هیجانی را تا حد امکان کاهش دهد؛ بنابراین یک معامله‌ گر حرفه‌ای باید به‌صورت هم‌زمان در انجام هرگونه فعالیت معاملاتی نظم داشته باشد و در عین حال احساسات خود را کنترل کند. در اصل کنترل هیجان توضیح دادیم که معامله‌ گر چطور می‌تواند هیجانات خود را مدیریت کند.

معامله گر حرفه ای

ویژگی‌های یک معامله‌ گر موفق چیست؟

  • همیشه به یادگیری علاقه‌مند باشید

بازارهای مالی ثبات ندارند و مدام در حال تغییر هستند؛ اگر نتوانیم به‌خوبی بازار را بشناسیم و استراتژی‌ها و ایده‌های روز این بازار را یاد بگیریم، در معامله‌ گری با مشکلی جدی رو به رو می‌شویم. این روزها منابع بسیار زیادی هستند که ما را نسبت به این تغییرات مطلع می‌کنند. همیشه بخشی از زمان خود را به مطالعه در این زمینه اختصاص دهید و با تغییرات روز بازارها آشنا شوید.

  • زیان‌های خود را بپذیرید و از آن‌ها درس بگیرید

حتی معامله‌ گران حرفه‌ای هم ضرر می‌کنند و این امری اجتناب‌ناپذیر است. اگر به عنوان یک معامله‌ گر این را بپذیریم، بهتر می‌توانیم با شرایط مختلف رو به رو شویم. به جای اینکه با اولین ضرر از بازار خارج شویم، باید این ضررها را تحلیل کنیم و از آن‌ها درس بگیریم. هر چه بیشتر ضررها را بپذیریم و دلیل آن‌ها را متوجه شویم، در معاملات آتی با ضرر بسیار کمتری رو به رو می‌شویم.

  • از روش معاملاتی دیگران پیروی نکنید

تا زمانی که بازار را درک نکرده باشید، ناچار به تقلید کورکورانه می‌شوید. این را بدانید که هدف معاملاتی هر شخص با شخص دیگر متفاوت است و اگر تمایل نداشته باشید که از ناحیه امن خود بیرون بیایید مجبور هستید مدام دنباله رو افراد دیگر باشید. هدف هرکس مخصوص خودش است و باید با هر نوع معامله از قبل برنامه‌ریزی مشخصی انجام دهید. با این حال، کپی تریدینگ یک روش مناسب برای کسب درآمد از فارکس بدون داشتن دانش تخصصی است. اما همیشه باید در جهت افزایش مهارت های ترید خود قدم بردارید.

  • احساسات خود را مدیریت کنید

قبل هم به این موضوع در اصول معامله‌ گری اشاره کردیم. مجدداً باید یادآوری کنیم که احساسات شما می‌توانند دشمن شما شوند و شما را به تصمیم‌گیری‌های اشتباه وادار کنند.

  • همه‌جانبه یاد بگیرید

بازار مالی جنبه‌های بسیار زیادی دارد. تنها به یادگیری یک ابزار تحلیلی بسنده نکنید و سعی کنید نسبت به‌تمامی ابزارهای تحلیلی شناخت کافی داشته باشید. زمانی که یادگیری خود را گسترش دهید، با ذهن بازتر و هوشمندتری می‌توانید معاملات را انجام دهید.

  • صبور باشید

صبور بودن یکی از ویژگی‌های اصلی یک معامله‌ گر موفق است. فردی که برای معاملات خود استراتژی دارد و با ضررها خودش را محدود نمی‌کند، همیشه در نهایت موفق می‌شود. خرید و فروش عجولانه شما را از سود بلندمدت محروم می‌کند؛ بنابراین از ورود و خروج پیاپی از بازار پرهیز کنید و با آرامش و فروتنی معاملات خود را انجام دهید.

۳ اصل مهم در معامله‌ گری چیست؟

الف: قیمت را پیش‌بینی کنید

قبل از اینکه وارد معامله شوید، پیش‌بینی کنید که آیا روند بازار افزایش است یا کاهشی. اگر نتوانید این پیش‌بینی را درست انجام دهید، اقدامات بعدی شما نیز تأثیری نخواهد داشت؛ بنابراین تحلیل و پیش‌بینی درست شرایط بازار مهم‌ترین اصل موفقیت در معامله‌ گری محسوب می‌شود.

ب: زمان‌بندی معامله را درست انجام دهید

 اگر در انجام معاملات زمان‌بندی درستی نداشته باشیم، دچار ضرر می‌شویم؛ حتی اگر قیمت را به‌درستی پیش‌بینی کرده باشیم. زمان‌بندی روشی تکنیکال محسوب می‌شود؛ در نتیجه افرادی که بر اساس تحلیل فاندامنتال معامله انجام می‌دهند، باز هم باید از ابزارهای تکنیکال برای زمان‌بندی مناسب استفاده کنند.

ج: مدیریت مالی صحیحی داشته باشید

معامله‌ گر موفق باید بتواند مدیریت مالی درستی داشته باشید؛ این یعنی سرمایه را به‌درستی در بخش‌های مختلف تقسیم کند، در سرمایه‌‌گذاری تنوع داشته باشد و یا به عبارتی تمام تخم‌مرغ‌های خود را داخل یک سبد نگذارد. همچنین بتواند حد ضرر را تعیین کند و ریسک‌های عجولانه انجام ندهد.

۶ عامل اصلی شکست در معامله گری

1. نداشتن روش معاملاتی مشخص

معامله‌ گری که از روش خاصی برای انجام معاملات خود پیروی نمی‌کند، آگاهی کافی نسبت به الگوها و نمودارها ندارد و به عبارتی مانند یک فرد مبتدی عمل می‌کنند. زمانی که استراتژی مناسبی برای انجام معاملات خود نداشته باشید و از روش معاملاتی خاصی پیروی نکنید، با شکست مواجه خواهید شد. زمانی که یک فرد به طور مداوم در بازار شکست بخورد، برای همیشه از بازار خارج می‌شود.

بنابراین، بهتر است با این روش‌ها آشنا شوید و پس از درک کامل ابزارهای معاملاتی یک از آن‌ها را برای انجام معاملات خود انتخاب کنید.

راه‌حل:

  • داشتن مطالعه و یادگیری مستمر از طریق آشنایی با انواع روش‌های معاملاتی، بهره‌گیری از منابع آموزشی و تجزیه‌وتحلیل معاملات گذشته
  • انتخاب روش مناسب از طریق شناخت شخصیت و سبک معاملاتی خودتان: صبوری، ریسک‌پذیری، تمایل به تحلیل و… از جمله فاکتورهایی هستند که در انتخاب روش مناسب نقش دارند.
  • سنجش مزایا و معایب هر روش: سودآوری، زمان صرف شده، پیچیدگی و… از جمله فاکتورهایی هستند که باید سنجیده شوند.
  • تمرین و کسب تجربه: در حساب‌های آزمایشی یا اصطلاحاً در حساب‌های دمو معامله کنید.
  • استفاده از ابزارهای کمکی: مثل نرم‌افزارهای معاملاتی، شاخص‌های تکنیکال و سیگنال‌های معاملاتی را به‌دقت بررسی کنید.
  • مشاوره با متخصصان: از مشاوره متخصصان معاملاتی باتجربه استفاده نمایید و به انجمن‌ها و گروه‌های معاملاتی بپیوندید.

2. عدم درک درست از عملکرد بازار

بازار بورس یا هر نوع بازار مالی، یک بازار مبارزاتی است. زیرا افراد بسیاری باتجربه‌ای در آن حضور دارند که سال‌ها مشغول به انجام معاملات هستند و ثروت‌های زیادی را در این راه به دست آورده‌اند؛ بنابراین برای اینکه بتوانید در این بازار حرفه‌ای به‌درستی مبارزه کنید، باید به‌درستی این بازار را بشناسید و با عملکردهای آن و هرآنچه که مربوط به این بازار است، آشنا شوید.

راه‌حل:

  • آشنایی با مفاهیم تحلیل تکنیکال مانند نمودارها، شاخص‌ها، الگوهای قیمتی و… و استفاده از آن‌ها برای پیش‌بینی روند آتی قیمت
  • آشنایی با مفاهیم تحلیل بنیادی مانند صورت‌های مالی، ارزش ذاتی، نسبت‌های مالی و… و استفاده از آن‌ها برای ارزیابی ارزش واقعی اوراق بهادار
  • آشنایی با مفاهیم پایه بازار مانند عرضه و تقاضا، نوسانات، ریسک، تعیین حد سود و ضرر
  • آشنایی با انواع بازارهای مالی؛ مانند بورس اوراق بهادار، فارکس، رمزارزها و… و نحوه عملکرد هر یک از آن‌ها
  • آشنایی و بررسی عوامل مؤثر بر قیمت مانند اخبار اقتصادی، نرخ بهره، رویدادهای سیاسی و…
  • داشتن تجربه عملی از طریق معامله با حساب‌های آزمایشی

3. ریسک بیش از اندازه در معامله

معامله‌ گران حرفه‌ای معمولاً وارد معاملاتی که ریسک زیادی داشته باشد نمی‌شوند. معمولاً این میزان در معامله‌ گران منطقی 2 درصد از حساب معاملاتی واقعی فارکس آن‌ها است. هر درصد بیشتری از حسابتان را وارد یک سهم کنید، ریسک زیادی را پذیرفته‌اید و اگر آن معامله محتمل ضرر شود، شما نیز قسمت زیادی از سرمایه خود را از دست خواهید داد.

 اختصاص دو درصدی از حساب معاملاتی برای معاملات ریسک دار، باعث می‌شود که حتی اگر به طور پیاپی ضرر کردید، دچار آسیب جدی نشوید و سرمایه زیادی را از دست ندهید.

راه‌حل:

  • داشتن برنامه معاملاتی مدون
  • تعیین اندازه مناسب پوزیشن‌های معاملاتی
  • متنوع‌سازی سبد معاملاتی
  • بهره‌گیری از ابزارهای مدیریت ریسک

4. نداشتن آمادگی ذهنی

داشتن آمادگی ذهنی تنها مربوط به دانش کافی، پیش‌بینی دقیق و تحلیل بازار نمی‌شود. بلکه فرد معامله‌ گر باید از لحاظ روانی برای انجام هر نوع معامله‌ ای آماده باشد تا بتواند اقدام مناسبی انجام دهد. احساساتی همچون ترس، طمع و عجله می‌تواند فرایند معامله را برای شما دشوار کند.

5. نداشتن درآمد کافی

اگر قصد دارید در بازارهای مالی به عنوان یک معامله‌ گر فعالیت کنید باید ابتدا تعیین کنید که این فعالیت برای شما یک نوع تفریح است یا یک کسب و کار. اگر به عنوان تفریح به این عمل نگاه کنید و یا به دلیل نداشتن درآمد کافی به دنبال راهی کوتاه مدت و سریع برای افزایش سرمایه‌تان باشید، در دام بزرگی خواهید افتاد. زیرا این افراد ریسک و قمار زیادی می‌کنند و اگر در ابتدای کار سود خوبی به دست آوردند ممکن است به این کار بیشتر ادامه دهند و ناگهان با یک ضرر بزرگ مالی رو به رو می‌شوند.

اما از طرفی دیگر، افرادی که به عنوان یک کسب و کار به معامله‌ گری نگاه می‌کنند، به طور کامل اصول معامله‌ گری را یاد می‌گیرند و برای آن برنامه‌ریزی بلند مدت انجام می‌دهند؛ بنابراین اگر دلیل ورود به این بازار، نداشتن درآمد کافی است، توصیه می‌کنیم حداکثر سرمایه خود را وارد بازار نکنید.

6. عدم مدیریت درست سرمایه

یکی از تله‌هایی که برخی معامله‌ گران در دام آن می‌افتند، امید به برگشت قیمت است. زمانی که سهمی با کاهش قیمت و افت ارزش مواجه می‌شود، بسیاری از افراد با امید به اینکه قیمت مجدد به حالت قبل باز می‌گردد، ریسک می‌کنند و سهام خود را نمی‌فروشند. این عمل ممکن است فرد را مجبور به قمارهای پی در پی کند. چرا که فرد در ابتدا که محتمل ضرر می‌شود، سعی می‌کند مجدد با ریسک بیشتر سرمایه از دست رفته خود را برگرداند و این چرخه به شکلی ادامه پیدا می‌کند که در نهایت منجر به ورشکستگی فرد معامله‌ گر می‌شود.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم به‌صورت جامع به اصول معامله‌ گری، عوامل موفقیت در بازار مالی و موانعی که بر سر راه آن وجود دارد بپردازیم. اگر بخواهیم به طور کلی این اصول را به دو دسته تقسیم کنید، باید بگوییم که اصول معامله‌ گری در دو عامل کنترل احساسات فردی و شناخت تخصصی بازار خلاصه می‌شود. یک معامله‌ گر حرفه‌ای باید در کنار کنترل احساسات خود همچون اضطراب، هیجان، ترس و خشم به بازار، وضعیت سهام، قیمت‌ها، ابزارهای تحلیلی و سایر بخش‌های مربوط به بازار را به‌خوبی بشناسد و بر روی آن‌ها تسلط داشته باشد.

مقالات مرتبط

پاسخی ارسال کنید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

شبکه‌های اجتماعی

0FansLike
2FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

آخرین مقالات