بازار سهام و اقتصادهای وسیعتر همواره در سابقهی خود نوعی همبستگی داشتهاند. هنگامی که بازار سهام حرکتی گاوی داشته باشد میتوانید انتظار رشد اقتصادی را نیز داشته باشید؛ اما دلیل این همبستگی چیست؟ بازار سهام چطور بر روی اقتصاد اثر میگذارد، سقوط بازار چه تأثیری بر اقتصادهای گستردهتر دارد و دانستن این نکات چه سودی برای معاملهکنندگان دارد؟
چرا بازار سهام مهم است؟
بازار سهام به دلایل متفاوتی از اهمیت زیادی برخوردار است. این بازار فرصتهای زیادی را برای معاملهکنندگان و سرمایهگذاران به وجود میآورد، میتواند سنجهای برای وضعیت اقتصادی و صنعتی یک کشور باشد و به کسب و کارها فرصت رشد و گسترش بدهد که خود در نهایت باعث رشد اقتصادی میشود. در نتیجه، بازار سهامی که به درستی عمل میکند به شدت برای کسب و کارها، افراد و کشورها اهمیت دارد.
سه راه تأثیر بازار سهام بر اقتصاد
رابطهی بازار بورس و اقتصاد میتواند با مواردی از جمله سرمایهگذاری در رشد اقتصادی، امکان مالکیت شرکت که منجر به افزایش ثروت شخصی میشود و تبدیل شدن سهام به راهی برای سنجش سلامت اقتصادی بررسی شود. در ادامه این سه عامل را بررسی خواهیم کرد.
۱. سرمایهگذاری در بورس باعث تقویت اقتصاد میشود
مجموعهها میتوانند با کمک سرمایهگذاری رشد کنند. شرکتهای تازهکار مجبورند به تنهایی جلو بروند و یا با سرمایهی بسیار کمی کارشان را ادامه دهند؛ اما هنگامی که این شرکتها سهام شان را در اختیار عموم میگذارند، شانس این را پیدا میکنند که تبدیل به سازمانی درخشان در بخش خود شوند. در پی این اتفاق، شرکتها شروع به تولید سرمایه میکنند و با به راه انداختن رقابت در بازار باعث افزایش سطح تولید ناخالص ملی و رشد اقتصادی میشوند.
فیسبوک در سال ۲۰۱۲ دارای ۵ میلیارد دلار سرمایهی جهانی و ۵۰۰۰ کارمند رسمی بود. در عین حال، عرضهی اولیهی سهام این شرکت رقمی بیش از ۱۶ میلیارد دلار را تجربه کرد که به این شرکت اجازه داد تا در ژانویهی ۲۰۲۰ به ارزش بازاری معادل ۶۳۰ میلیارد دلار برسد و گزارشات سال ۲۰۱۸ آن چیزی در حدود ۵۵ میلیارد دارایی بینالمللی و بیش از ۴۰ هزار کارمند رسمی در سرتاسر جهان را نشان میدادند.
-
مالکیت شرکت اجازهی دستیابی به بازده چشمگیری را میدهد
با وجود این که سرمایهگذاری در بورس میتواند سرمایهی شما را در خطر قرار دهد، این نوع سرمایهگذاریها به سرمایهگذاران حقیقی اجازه میدهند تا مالکیت شرکتهای موفق را در اختیار بگیرند. سرمایهی به دست آمده از این طریق میتواند دوباره سرمایهگذاری شده یا با خرج شدن بر روی اقتصاد اثرگذار باشد. در طول تاریخ، بورس بهترین راه برای کاهش تورم در طولانیمدت بوده است.
INDEX PERFORMANCE JAN 2000-JAN 2020 (SOURCE: IG)
INDEX | GAIN |
CAC 40 | 5.2% |
FTSE 100 | 20.7% |
Nikkei 225 | 21.7% |
Hang Seng Index | 77.7% |
DAX 30 | 94.3% |
S&P 500 | 135.2% |
Nasdaq 100 | 155.7% |
Dow Jones | 163.8% |
-
بازار سهام میتواند توان اقتصادی را بسنجد
بورس معمولاً به عنوان یک ابزار اقتصادسنجی قابل اعتماد شناخته میشود. بازار سهام پرده از عملکرد شرکتهای مختلف برداشته و عوامل وضعیت سلامت اقتصادی مانند هزینههای مصرفکنندگان را مشخص میکند.
صعود قیمتهای بازار سهام به معنای اعتماد بیشتر کسب و کارها و مشتریان است؛ مشخصاً سقوط قیمت معنایی خلاف این موضوع دارد. اگر شرکتی مانند نزدک در حال حرکت گاوی باشد، این حرکت میتواند معانی مختلف داشته باشد، برای مثال: اعتماد سرمایهگذاران به تقاضای بالا در حوزه الکترونیک و تواناییهای مالی غولهای فناوری مانند مایکروسافت و اپل که میتوانند تأثیر بزرگتری روی شرکت مدنظر داشته باشند.
هریک از این موارد یا موارد دیگر میتوانند جایگاه سهام خاصی را تغییر داده که خود باعث به وجود آمدن اعتماد بیشتری میشود. با این حال، همانطور که توضیح داده شد، تنها به این دلیل که بورس روندی صعودی دارد نباید اینطور فرض کرد که اقتصاد نیز در حال بهبود یافتن است، همانطور که عکس این قضیه نیز صادق نیست.
سقوط بورس چه تأثیری بر روی اقتصاد دارد؟
سقوط بازار بورس میتواند برای اقتصاد فاجعهبار باشد. هنگامی که رکود در چرخه تجارت اتفاق میافتد، قیمت سهام ارزش قابل توجهی را از دست میدهد. این به نوبه خود به معنای بازده و سود سهام کمتر برای سرمایهگذاران حقیقی، سرمایهگذاری در بازارهای کوچکتر برای مشاغل کوچکتر، بودجهی کمتر برای صندوقهای بازنشستگی و بودجه کمتر برای شرکتها در آینده نزدیک است.
این کمبودهای مالی میتواند به معنای این باشد که مشاغل قادر به رشد نیستند، به این معنی که اقدامات بالقوه صرفهجویی در هزینه ضروری است، مانند کاهش کارکنان و تأخیر در پروژههای گسترش کسب و کار. صندوقهای بازنشستگی کوچکتر همچنین ممکن است برای کارمندان مسن به معنای بازنشستگی با تأخیر باشد و چشمانداز اقتصادی نامشخص ممکن است به معنای کاهش هزینههای مصرف کننده و در نهایت کاهش تولید ناخالص داخلی باشد.
با این حال، در حالی که سقوط بورس به وضوح میتواند باعث ضعف اقتصادی شود، نتیجه همیشه این نیست. همانطور که حرکت گاوی در بورس به معنای پیشرفت اقتصادی نیست.
برای مثال، در حالی که نمودار زیر نشان میدهد که سقوطهای S&P 500 2001 و 2008 چطور با رکود اقتصادی همزمان هستند، این نمودار همچنین نشان میدهد که چگونه شاخص S&P در سالهای 2011 تا 2015 سقوط نکرد.
سؤالات متداول
وقتی صحبت از رابطه بین بازار سهام و رشد اقتصادی میشود، معامله گران و سرمایهگذاران باید سؤالات متداول زیر را در نظر بگیرند:
۱. اقتصاد چگونه بر بورس تأثیر میگذارد؟
اقتصاد میتواند تأثیر بسزایی در بورس سهام داشته باشد. عواملی از جمله حقوق و دستمزد، انتخابات، نرخ بهره، تورم و بلایای طبیعی همگی قادر به تأثیرگذاری بر قیمتها هستند. حاضرین در بازار باید اطمینان حاصل کنند که برای دستیابی به کاملترین تصویر از حرکات بالقوه بازار، از این عوامل و موارد دیگر باخبر هستند.
- آیا رکود در بورس به معنای رکود اقتصادی است؟
رکود شدید در سهام لزوماً به معنای شروع رکود اقتصادی نیست، همانطور که یک حرکت گاوی طولانی لزوماً نشاندهنده رشد مداوم اقتصادی نیست. به عنوان مثال ممکن است مورد اول ناشی از یک عامل اساسی منزوی باشد، در حالی که مورد دوم به معنای افزایش ارزش سهام به دلیل گمانهزنیهای بیش از حد است.
- تفاوت سهام در حال رشد با سهام امن چیست؟
هنگام حرکت گاوی، بسیاری از سهامداران به طور عادی به سمت سهام در حال رشد مانند آمازون و فیسبوک میروند و سهام امن کمتری را مانند کسبوکارهای حوزهی سلامت در سبد خود قرار میدهند. با این حال، در هنگام بروز مشکلات اقتصادی این سهام امن هستند که به دلیل نیازمندی جامعه حتی در زمانهای سختی عملکرد خوبی دارند.