جمعه, دسامبر 27, 2024

راهنمای تولید ناخالص داخلی (GDP) و معامله در فارکس

داده‌های اقتصادی مربوط به GDP (تولید ناخالص داخلی) در بازار فارکس بسیار مهم هستند. تحلیلگران فاندامنتال از اعداد و ارقام GDP به عنوان یک شاخص برای اندازه‌گیری سلامت کلّی و رشد بالقوه کشورها استفاده می‌کنند. بنابراین، زمانی که اعداد و ارقام GDP منتشر می‌شود، نوسان بیشتری در بازار فارکس مشاهده می‌شود.

معامله‌گران فارکس باید چه چیزهایی در مورد GDP بدانند

GDP چیست؟

تولید ناخالص داخلی (GDP) که در سال 1934 توسط سایمون کازنتس ارائه شده، خروجی و تولید کالاهای تمام‌شده در اقتصاد یک کشور را نشان می‌دهد. معمولاً GDP را در سه دوره زمانی مختلف اندازه‌گیری می‌کنند: ماهیانه، فصلی و سالیانه. بدین ترتیب، معامله‌گران و اقتصاددانان می‌توانند یک تصویر دقیق از وضعیت کلّی سلامت هر اقتصاد به دست آورند.

روش‌های زیادی برای محاسبه GDP وجود دارد. اداره تحلیل اقتصادی ایالات متحده از «روش هزینه» استفاده می‌کند که با فرمول زیر محاسبه می‌شود:

((M) واردات – (X) صادرات) + (G) هزینه‌کردهای دولت + (I) سرمایه‌گذاری + (C) مصرف = GDP

آشنایی با رابطه بین GDP و بازار فارکس

به عنوان یک قاعده سرانگشتی در خصوص GDP باید دید که اعداد و ارقام مربوط نوسان می‌کنند یا این‌که در زیر برآوردها قرار می‌گیرند (نمودار زیر را ببینید):

  • اگر GDP کمتر از مقدار پیش‌بینی‌شده باشد، احتمالاً ارز داخلی نسبت به سایر ارزهای دیگر فروخته می‌شود (ارزش USD نسبت به EUR کم می‌شود).

نمودار EUR/USD: انتشار اعداد کم برای GDP

  • اگر GDP بیشتر از مقدار پیش‌بینی‌شده باشد، ارز زیربنا نسبت به ارزهای دیگر قدرتمندتر می‌شود (ارزش USD نسبت به EUR بیشتر می‌شود).

نمودار EUR/USD: انتشار اعداد کم برای GDP

نمودار EUR/USD: انتشار اعداد زیاد برای GDP

نمودار EUR/USD: انتشار اعداد زیاد برای GDP

اعداد و ارقام گزارش‌شده برای GDP همیشه یک تأثیر واحد یا آن‌چه مورد انتظار است را بر روی ارزها ندارد. پیش از آن‌که معامله‌ای را انجام دهید، باید این اعداد و ارقام را در نظر داشته باشید. معمولاً از قبل قیمتی برای کل اعداد و ارقام GDP یا بخشی از آن‌ها در بازار تعیین شده است و این، بدان معنا است که وقتی اعداد و ارقام GDP منتشر می‌شوند، احتمالاً واکنش بازار به شکلی که پیش‌بینی شده، نخواهد بود.

گزارش داده‌های اقتصادی به شکل مرتب کمک می‌کند تا بتوان برآورد نسبتاً دقیقی از بازار داشت. داده‌هایی که باید به دنبال آن‌ها باشید، عبارتند از:

  • داده‌های ISM
  • داده‌های PPI

تجزیه و تحلیل داده‌های مربوط به GDP برای یک تصمیم آگاهانه برای معاملات ارز

GDP، تورم و نرخ‌های بهره

داده‌های GDP چهار هفته پس از پایان فصل به صورت اولیه منتشر می‌شوند. این در حالی است که انتشار نهایی این داده‌ها سه ماه پس از پایان فصل صورت می‌گیرد. همه این اطلاعات در ساعت 08:30 ET توسط اداره تحلیل اقتصادی (BEA) منتشر می‌شوند. معمولاً سرمایه‌گذاران انتظار دارند که GDP ایالات متحده چیزی بین 2.5% تا 3.5% در سال افزایش پیدا کند.

اگر در یک اقتصاد با رشد متوسط، تورم وحشتناکی وجود نداشته باشد، نرخ‌های بهره را می‌توان در حدود 3% نگه داشت. اما اگر رشد GDP بیشتر از 6 درصد باشد، نشان‌دهنده آن است که اقتصاد ایالات متحده در خطر گرم‌شدن بیش از اندازه قرار گرفته که به نوبه خود، منجر به ترس از تورم خواهد شد.

بنابراین، بانک مرکزی می‌تواند نرخ‌های بهره را بالا ببرد تا تورم را کنترل کرده و اقتصاد لجام‌گسیخته را متوقف سازد. پایداری در قیمت‌ها یکی از کارهایی است که بانک مرکزی انجام می‌دهد. GDP باید در یک محدوده طلایی باقی بماند؛ نباید بیش از اندازه داغ یا بیش از اندازه سرد شود.

GDP نباید آن‌قدر زیاد باشد که باعث تورم شود و نباید آن‌قدر پایین هم باشد که منجر به رکود شود. در صورتی که رشد GDP در دو فصل متوالی منفی شود، به عنوان رکود تعریف می‌شود. «نقطه شیرین» GDP در کشورهای مختلف با هم متفاوت است. مثلاً GDP کشور چین دو رقمی است.

معامله‌گران فارکس همواره به GDP دقت دارند، زیرا گزارشی کامل از سلامت اقتصاد هر کشور را به آن‌ها نشان می‌دهد. هر چه ارزش ارز یک کشور بیشتر باشد، GDP آن هم بالاتر است. معمولاً می‌توان انتظار داشت که نرخ بهره در آینده بالا برود، زیرا اقتصادهای قدرتمند، با تورم بالاتر قوی‌تر می‌شوند. بنابراین، بانک مرکزی سعی می‌کند تا نرخ بهره را بالا ببرد تا رشد کند شده و تورم زیاد شود.

از سوی دیگر، در کشورهایی که GDP آن‌ها ضعیف است، افزایش نرخ بهره به شدت کم می‌شود. در واقع، بانک مرکزی در کشوری که دو فصل متوالی GDP منفی دارد، می‌تواند با کاش نرخ بهره اقتصاد خود را تقویت کند.

معامله جفت‌ارزها با استفاده از داده‌های GDP

اعداد و ارقام فصل به فصل معمولاً باعث تغییرات زیاد در روند کلّی می‌شوند. بدین معنا که اگر اعداد و ارقام GDP مثبت از مقادیر برآوردشده بیشتر شوند، با در نظر گرفتن داده‌های سال به سال (YoY)، داده‌های QoQ (فصل به فصل) به سرعت می‌گذرند. با استفاده از داده‌های سال به سال (YoY) می‌توان دید بهتری نسبت به روند کلّی به دست آورد.

در نمودار فارکس زیر، چارچوب زمانی طولانی‌تری برای EUR/USD نسبت به نمودار 2 بالا نشان داده شده است. در این نمودار، تغییرات در داده‌های QoQ که کوتاه‌مدت‌تر هستند، نسبت به داده‌های YoY که بلندمدت‌تر هستند، نشان داده شده است.

نمودار EUR/USD: انتشار اعداد کم برای GDP

 

معامله‌گران فارکس، چه استفاده‌ای از داده‌های ISM می‌کنند

شاخص تولید ISM نقش مهمی در معاملات فارکس ایفا می‌کند. اعداد و ارقام این شاخص بر قیمت ارزهای جهان تأثیر می‌گذارند. در نتیجه، شاخص‌های تولید، ساخت و ساز و خدمات ISM فرصت‌های منحصر بفردی را در اختیار معامله‌گران قرار می‌دهند و درک این داده‌ها و این‌که چگونه خود را برای داده‌های ماهیانه آن آماده سازید، بسیار ضروری است.

ISM چیست؟

مؤسسه مدیریت تأمین (ISM) فعالیت‌های اقتصادی را هم از منظر تولید و هم از نظر خدمات اندازه‌گیری می‌کند. داده‌های ماهیانه ISM شامل اطلاعاتی همچون تغییر در مقادیر تولید هستند.

ISM در سال 1915 میلادی تأسیس شده و اولین مؤسسه مدیریتی در سطح جهان است که 300 کشور در آن عضو هستند. داده‌های این مؤسسه از سوی اعضای بسیاری که تحت عنوان مدیران خرید هستند، تهیه شده و بنابراین، ISM یک راهنمای قابل‌اطمینان برای فعالیت‌های اقتصادی جهان و بنابراین، قیمت ارزها است. اقتصاد هر کشور معمولاً بر اساس زنجیره تأمین آن تعیین می‌شود و بنابراین، معامله‌گران فارکس در سرتاسر جهان، داده‌های اخبار اقتصادی PMI برای ISM تولیدی و غیرتولیدی را به دقت زیر نظر دارند.

بررسی ISM

ISM سه نوع داده را در اولین روز کاری هر ماه منتشر می‌سازد که عبارتند از داده‌های مربوط به تولید، ساخت و ساز و خدمات. شاخص مدیران خرید (PMI) در ISM از سوی 400 مدیر که تولیدات را خریداری می‌کنند، تفسیر می‌شوند. این مدیران خرید از بخش‌های مختلفی هستند که شامل پنج حوزه می‌شوند:

  1. موجودی‌ها
  2. استخدام
  3. سرعت تحویل توسط تأمین‌کنندگان
  4. میزان تولید
  5. سفارشات جدید از سوی مشتریان

علاوه بر این، داده‌های مربوط به ISM ساخت و ساز PMI در دومین روز کاری از هر ماه منتشر شده و سپس، در روز سوم کاری، داده‌های مربوط به خدمات منتشر می‌شوند. معامله‌گران فارکس به این اطلاعات توجه می‌کنند تا ریسک‌ها را در هر مقطعی از زمان در بازار تعیین کنند.

ISM چه تأثیری بر روی ارزها دارد؟

PMIهای تولیدی و غیرتولیدی به شدت بازار را به حرکت در می‌آورند. زمانی که این گزارش‌ها در ساعت 10:30 صبح منتشر می‌شود، ارزها بسیار نوسان می‌کنند. با توجه به این‌که این داده‌های اقتصادی مبتنی بر داده‌های تاریخی ماه پیش هستند و مستقیماً از سوی متخصص صنعت ارائه می‌شوند، معامله‌گران فارکس با استفاده از آن‌ها می‌توانند متوجه شوند که اقتصاد ایالات متحده در حال انبساط است یا انقباض. این داده‌ها شبیه به گزارش اشتغال بخش غیرکشاورزی (NFP) هستند.

ارزها هم نسبت به این اطلاعات واکنش نشان می‌دهند، زیرا این اطلاعات سلامت اقتصادی ایالات متحده را نشان می‌دهند. شکل زیر را ببینید.

منبع: مؤسسه مدیریت تأمین

معامله‌گران فارکس چه استفاده‌ای از داده‌های ISM می‌کنند؟

معامله‌گران فارکس داده‌های ISM ماه پیش را با اعداد و ارقام پیش‌بینی‌شده‌ای که اقتصادهای مختلف منتشر می‌کنند، مقایسه می‌نمایند. اگر عدد PMI منتشرشده بهتر از اعداد و ارقام قبلی و بیشتر از عدد پیش‌بینی‌شده باشد، دلار آمریکا دوباره اوج می‌گیرد.

همین‌جا است که تحلیل‌های فاندامنتال و تکنیکال کنار هم قرار می‌گیرند تا یک مجموعه معامله را شکل دهند.

EUR/USD به واسطه آن‌که از داده‌های مورد انتظار بهتر است، افت می‌کند

EUR/USD یک ساعته

در مثال بالا، ببینید که چطور یک عدد که بهتر از عدد PMI مورد انتظار بوده، باعث شده تا دلار آمریکا نسبت به یورو اوج گیرد. همان‌طور که در نمودار هم دیده می‌شود (EUR/USD یک ساعته)، PMI تولید ISM بهتر از عدد ماه پیش است که برابر با 54.9 بوده است.

در صورتی که اعداد و ارقام اقتصادی منتشرشده بهتر از آن چیزی باشد که انتظار می‌رفته، ممکن است حرکت‌های شدیدی به وجود آید. در این مورد، EURUSD ظرف فقط چند ساعت به اندازه 150 پیپ افت کرده است. معمولاً معامله‌گران از یورو به عنوان «ضد دلار» استفاده می‌کنند تا از جریان سرمایه بین دو اقتصاد بزرگ جهان بهره‌مند شوند.

در Eurozone بازارهایی با نقدینگی بسیار زیاد وجود دارند که می‌توانند موج‌های عظیم سرمایه که به دنبال پناه از سوی ایالات متحده هستند را جذب کنند. در صورتی که عدد غیرتولیدی ISM ایالات متحده ضعیف باشد، معمولاً دلار فروخته می‌شود و ارزش یورو بیشتر می‌شود. سناریوی دیگر زمانی است که اعداد و ارقام منتشرشده همسوی با پیش‌بینی‌ها بوده و یا نسبت به ماه گذشته تغییری نداشته باشند در این صورت، دلار آمریکا هیچ واکنشی نسبت به این اعداد و ارقام از خود نشان نمی‌دهد.

به طور کلّی، در صورتی که عدد ISM PMI بیشتر از 50 باشد، نشان می‌دهد که اقتصاد در حال انبساط بوده و سالم است. اما اگر این عدد کمتر از 50 باشد، به این معنا است که اقتصاد مورد نظر ضعیف بوده و در حال انقباض است. همچنین، اگر PMI به مدت دو ماه متوالی کمتر از 50 باشد، این عدد مهم می‌شود و نشان می‌دهد که اقتصاد مورد نظر در وضعیت رکود قرار گرفته است.

PMIها برای کشورهای منطقه یورو توسط گروه مارکیت هم تفسیر می‌شوند. این در حالی است که PMIهای کشورها توسط ISM تفسیر می‌شود. همان‌طور که می‌بینید، معامله‌گران دلایل موجه خوبی دارند که به اعداد و ارقام منتشرشده برای شاخص تولید ISM توجه داشته باشند.

چگونه از PPI در فارکس استفاده کنیم؟

PPI یکی از داده‌های مهم اقتصادی است و تأثیر بر روی تورم مورد انتظار را نشان می‌دهد. معامله‌گران فارکس PPI را تحت نظر می‌گیرند، زیرا این شاخص رابطه‌ی بین تورم و نرخ‌های بهره را نشان می‌دهد، اما در نهایت به دنبال آن هستند که تغییرات نرخ بهره چه اثری بر روی جفت‌ارزها دارند. با خواندن این مقاله اطلاعات بیشتری در خصوص شاخص PPI و تأثیر آن بر روی بازار معاملات ارزی به دست خواهید آورد.

PPI چیست و چگونه اندازه‌گیری می‌شود؟

PPI مخفف کلمات شاخص قیمت تولیدکننده است. این شاخص، تغییرات در قیمت کالاهای تمام‌شده و خدماتی که توسط تولیدکنندگان ارائه می‌شود را اندازه‌گیری می‌کند. داده‌های PPI تغییرات ماهیانه در میانگین قیمت یک سبد از کالاها که توسط تولیدکنندگان خریداری شده است را نشان می‌دهد.

PPI چگونه محاسبه می‌شود؟

PPI سه حوزه تولید را بررسی می‌کند؛ شرکت‌های مبتنی بر کالا، مبتنی بر صنعت و مبتنی بر مرحله‌ فرآوری. PPI که توسط اداره آمار کارکنان منتشر می‌شود، با استفاده از داده‌هایی تهیه می‌شود که از سوی خرده‌فروشان ارسال می‌شوند. این داده‌ها طی یک فرآیند نمونه‌برداری سیستماتیک از تمام شرکت‌هایی انتخاب می‌شوند که سیستم بیمه بیکاری دارند.

تغییر در شاخص PPI به صورت درصد تغییر نسبت به سال گذشته یا به صورت ماه به ماه در اختیار معامله‌گران قرار می‌گیرد.

PPI و تورم

تغییر مثبت در PPI نشان می‌دهد که هزینه‌ها زیاد شده‌اند و در نهایت، افزایش قیمت به مصرف‌کنندگان تحمیل می‌شود. اگر این تأثیر زیاد باشد، اعداد و ارقام CPI در آینده افزایش می‌یابند تا نشان دهند که میزان افزایش در قیمت‌ها به طور کلّی افزایش یافته است.

تورم و اثر آن بر اقتصاد

افزایش قیمت به طور کلّی خوب است، اما این افزایش تا جایی خوب است که تحت کنترل باشد. وقتی تقاضای کالاها و خدمات افزایش می‌یابد، شرکت‌ها هم باید سرمایه بیشتری را خرج کنند و از کارکنان بیشتری استفاده کنند تا خروجی‌شان را افزایش داده و تقاضای به وجودآمده را برآورده سازند. مشکل جایی رخ می‌نماید که قیمت‌ها به شدت افزایش می‌یابند و قدرت خرید ارز یک کشور کاهش می‌یابد. مثلاً با 1 دلار می‌توان کمتر از آن چیزی را خرید که سال گذشته می‌شد خریداری کرد.

در دهه 1950، قیمت بنزین 0.27 دلار بود، در حالی که اجاره یک آپارتمان برابر با 42 دلار در ماه و بلیت سینما هم 0.48 دلار بود. این قیمت‌ها اساساً نزدیک به آن چیزی نیستند که امروز می‌بینیم و در نتیجه، می‌بینیم که تورم تا چه اندازه ارز محلّی را خراب کرده است. بانک‌های مرکزی برای مبارزه با تخریب قدرت خرید سعی می‌کنند تا نرخ بهره مقایسه‌ای را افزایش دهند تا تورم کاهش یابد.

PPI چه اثری بر ارزها دارد؟

هر جا سخن از پول به میان می‌آید، همیشه یک سبک و سنگین هم در نظر گرفته می‌شود: افراد می‌توانند پول خود را پس‌انداز کنند تا بهره به دست آورند. از طرفی، می‌توانند بلافاصله پول خود را خرج کنند و از پرداخت بهره‌ها پیشی بگیرند.

اگر PPI افزایش یابد، نرخ‌های بهره هم زیاد می‌شوند. وقتی نرخ بهره بیشتر می‌شود، به نظر می‌رسد که پس‌اندازکردن پول به عنوان پاداش (بهره) جذاب‌تر از گذشته شود. خرج‌کردن پول هزینه بیشتری دارد، زیرا اگر مصرف‌کنندگان به جای پس‌انداز، پول خود را خرج کنند، نرخ بهره‌های بالاتر را از دست خواهند داد. در نتیجه، PPI بالاتر به معنای نرخ بهره بیشتر و ارز قدرتمندتر است.

مثلاً اگر یورو را به عنوان نمونه در نظر بگیریم، معامله‌گران می‌دانند که نرخ بهره بیشتر منجر به افزایش جریانات مالی توسط سرمایه‌گذاران خارجی‌ای می‌شود که می‌خواهند یورو با بهره بیشتر را خریداری کنند. این تأثیر معمولاً باعث می‌شود تا ارزش یورو بیشتر شود، زیرا تقاضا برای یورو افزایش یافته است.

یکی از استراتژی‌های فارکس مشهور برای نرخ‌های بهره بالاتر، استراتژی «معاملات حملی» است؛ در این روش، معامله‌گران بر روی ارزی سرمایه‌گذاری می‌کنند که نرخ بهره کمتری داشته و ارزی را می‌خرند که نرخ بهره بالاتری دارد.

پول به جریان می‌افتد و معامله‌گران از این جریان سود می‌برند.

 تأثیر PPI بر دلار آمریکا

شاخص قیمت تولیدکننده در ابتدا تأثیر چندانی بر دلار آمریکا ندارد. دلیل این امر هم آن است که در اقتصاد واقعی، یک تأخیر زمانی بین افزایش در قیمت‌های تولیدکنندگان و تورم بالاتر ناشی از مصرف‌کنندگانی وجود دارد که می‌خواهند از این قلک‌ها سود بیشتری ببرند.

 تأثیر PPI بر دلار آمریکا

اما مراقب باشید که تأثیر این داده‌ها را دست‌کم نگیرید. معامله‌گران زیرک می‌توانند اثرات PPI بر روی شاخص CPI و نرخ‌های بهره را پیش‌بینی کرده و معاملات‌شان را بر همین اساس انجام دهند. بنابراین، ارزشمندترین قسمت داده‌های PPI همان اثر هشداری است که بر روی بازار می‌گذارند.

مقالات مرتبط

پاسخی ارسال کنید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

شبکه‌های اجتماعی

0FansLike
2FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

آخرین مقالات