یکی از سؤالات اینروزهای معاملهگران در بازارهای مالی، این پرسش است که: فارکس یا ارز دیجیتال؟ کدام سود آور تر است؟
برای پاسخ به این پرسش شما باید با هر کدام از این بازارها و روند کار و معاملات در آنها آشنا شوید تا تصمیمی درست را برای معامله در هر یک از بازارها اتخاذ نمایید. قابل ذکر است که پیش از ورود به هر یک از بازارهای مالی ، شما باید راجع به انجام معاملات، نحوه سوددهی، حد سود و ضرر و زمان ورود و خروج به معامله آموزشهای لازم را دیده باشید. پس از برخورداری از آموزشهای لازم و کنترل هیجان و احساسات درونی خود میتوانید اقدام به انجام معامله در هر یک از بازارهای مالی نمایید.
برای اینکه تفاوت و شباهتهای هر یک از بازارهای فارکس و ارز دیجیتال را بهتر درک کنید، ابتدا معنی و کاربرد هر کدام را برای شما شرح میدهیم.
فارکس چیست؟
بازار ارز یا بازار فارکس برگرفته از Foreign Exchange و به اختصار FX نیز شناسایی میشود؛ یکی از بزرگترین بازارهای معاملاتی در سطح جهان است. در ابتدا بازار ارز تنها محلی برای داد و ستد جفت ارز از دو کشور متفاوت بود و با افزایش و یا کاهش نرخ هر ارز، معاملهگران شامل سود و یا ضرر میشدند. بعدها و هم اکنون، مارکت ارز بستری برای داد و ستد انواع فلزات کمیاب، ارز دیجیتال، انواع سهام بورس و حتی نفت است
. در حقیقت بازار ارز یک مارکت فرا بورس است و هیچ نهاد دولتی و یا غیردولتی بر آن نظارت نمیکند. به دلیل انجام معاملات در حجم مالی بالا، نقدینگی بازار ارز بسیار بالا است و روزانه تریلیونها دلار در این مارکت معامله میشود.
معاملات در بازار ارز به صورت آنلاین از طریق ابزارهای الکترونیکی و از راه دور در هر ساعت از شبانهروز انجام میشود؛ به این ترتیب مانند بورس، یک مکان ثابت برای مراجعه ندارد. معاملات در مارکت ارز به صورت مستقیم بین خریدار و فروشنده و یا از طریق کارگزاریها صورت میگیرد. کارگزاران که با نام بروکر فارکس نیز شناسایی میشوند در حقیقت واسطه بین خریدار و فروشنده هستند.
فارکس یک بستر مالی برای انجام معامله بانکها، کارگزاریها (صرافیها)، سرمایه گذاران از نهادهای مختلف و یا تریدرها است. همانطور که گفتیم در بازار ارز هیچ ناظر دولتی وجود ندارد اما برای نظارت در کار بروکرها، رگولاتورها مسئول هستند.
فارکس یکی از قدیمیترین بازارهای مالی بوده و سبب حفظ ثبات نقدینگی مالی بینالملل است. نرخ جفت ارزهای تحت معامله در مارکت ارز به عنوان مرجعی برای تمام معاملات ارزی در سطح جهان محسوب میشود و در حقیقت افت و یا صعود یک جفت ارز در معاملات بازار ارز، در تمام جهان نیز همان اثر را دارد.
حال که به صورت کلی با بازار فارکس آشنا شدید، نوبت به شناخت بازار ارز دیجیتال یا همان کریپتو است. در بخش بعدی بازار ارز دیجیتال را به شما معرفی خواهیم کرد.
ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال در حقیقت همان پول دیجیتال یا هر پولی است که در بستر مجازی و دیجیتالی ایجاد و استفاده شود. پولهای دیجیتال، جایگزینی برای ارزهای رایج در هر کشوری هستند و در 15 سال اخیر در بین مردم شناخته شده و محبوبیت زیادی پیدا کردهاند. به این ترتیب با ورود ارز دیجیتال در چرخه اقتصاد یک کشور، در استفاده و کار با پول، عملکرد سریع، حذف ارزهای کاغذی و نیز یکسان سازی اقتصاد جهانی، تأثیر دارد. برخی ارز دیجیتال را با کریپتوکارنسی اشتباه میگیرند؛ در این خصوص باید گفت که کریپتوکارنسی در حقیقت رمز ارز است و یک سری تفاوت با ارزهای دیجیتال دارد.
برای درک بهتر تفاوت دو ارز دیجیتال و رمز ارزها، در بخش بعدی به توضیح بیشتری راجع به کریپتوکارنسی میپردازیم.
کریپتو چیست؟
کریپتو در واقع از عبارت کریپتوکارنسی (Cryptocurrency)، گرفته میشود و معنای لغوی آن به فارسی، رمز ارز است. در بازار ارز دیجیتال، ارزهای مجازی و دیجیتال مبادله میشوند و هر دو در بستر مجازی و دیجیتالی ایجاد میشوند. به این ترتیب کریپتو یا همان کریپتوکارنسی یکی از ارزهای دیجیتال است که نوع ساخت آن به صورت رمزنگاری و متفاوت از ارزهای دیجیتال است. با این تفاسیر، بازار ارز دیجیتال یک بازار مالی بزرگ از ارزهای دیجیتالی است و یکی از زیرمجموعههای آن، کریپتوکارنسی است.
در حقیقت رمز ارزها با استفاده از تکنیکهای رمزنگاری ایجاد میشوند و امنیت بالایی دارند. علاوه بر این در رمز ارزها، بررسی و ثبت تراکنشها به صورت غیرمتمرکز است و هیچ نهاد دولتی در آن نظارت و یا دخالت ندارد. ارزهای دیگر دیجیتالی مانند ارز مجازی و ارز دیجیتال بانک مرکزی نیز از زیرمجموعههای ارزهای دیجیتال هستند.
در زیر به طور مختصر راجع به ارز دیجیتال، ارز دیجیتال بانک مرکزی، رمز ارز و ارز مجازی توضیح میدهیم تا درک بهتری از آنها داشته باشید.
-
ارز دیجیتال (Digital Currency):
نوعی از پول که در بستر الکترونیکی و شبکه کامپیوتری قابل جا به جایی است.
-
ارز دیجیتال بانک مرکزی (Center Bank Digital Currency):
یک نوع ارز دیجیتال است که به وسیلهی بانک مرکزی کشورها صادر میشود. به این ترتیب بانک مرکزی هر کشور، پول رایج مملکت خود را به صورت دیجیتال انتشار میدهد. به طور مثال بانک مرکزی کشور چین، یوان دیجیتال را ارائه میدهد.
-
رمز ارز (CryptoCurrency):
رمز ارزها که از سال 2009 میلادی ایجاد شدند یک نوع ارز دیجیتال هستند. تولید و انتقال رمز ارز به وسیله یک سری الگوریتم خاص رمزگذاری شده تعیین و کنترل میشود. کریپتوکارنسی به صورت غیر متمرکز و بدون وابستگی به بانکها و یا کشورهای خاص در بستر بلاکچین ایجاد و منتقل میشوند. برخی از این دست رمز ارزها شامل بیت کوین، اتریوم و … هستند.
-
ارز مجازی (Virtual Currency):
اصطلاح ارز مجازی در سال 2012 توسط بانک مرکزی اروپا یا همان ECB ایجاد شد. ارز مجازی نوعی روش پرداخت میان افراد یک انجمن خاص است که به شکل مجازی در یک شبکه خصوصی، داد و ستد میکنند.
به طور کلی تمامی ارزهای مذکور در حقیقت زیرمجموعهای از ارزهای دیجیتال هستند. ارزهای دیجیتال نیز زیرمجموعهای از بازار ارز جهانی هستند و در بستر آن، معاملات انجام میشود.
به این ترتیب تا به اینجا با بازار فارکس و کریپتو آشنا شدید. حال نوبت آن است که ویژگیها و مزایای معامله در هر یک از این بسترهای مالی را برای شما شرح دهیم.
ویژگیهای بازار فارکس
بازار فارکس که یکی از بزرگترین بازار معاملات جهانی است و روزانه تریلیونها دلار در بستر آن داد و ستد میشود، ویژگیهای منحصر به فردی دارد که مختص خود است. در قسمت زیر به بررسی خصوصیات متمایز بازار ارز میپردازیم.
- بازار معاملات فارکس از قوانین متعدد و غالباً معینی پیروی میکنند که معاملهگران با تسلط بر آنها قادر به انجام خرید و فروش جفت ارزها در نقاط مناسب قیمتی خواهند بود.
- هیچ نهادی چه دولتی و چه غیردولتی بر عملکرد و معاملات بازار ارز نظارت ندارد و اعمال قانون نمیکند.
- به هیچ کشور خاص و یا دولت خاصی مرتبط نیست.
- کارمزد و کمیسیون دریافتی در مارکت ارز نسبت به سایر بازارهای مالی بسیار کم و ناچیز است.
- در بازار ارز هیچ محدودیت زمانی لحاظ نمیشود و از روز دوشنبه ساعت 22 به وقت سیدنی تا روز جمعه ساعت 22 شب در نیویورک، معاملهگران امکان انجام داد و ستدهای خود را به صورت 24 ساعته دارند.
- معاملات در بستر شبکههای الکترونیکی و به صورت آنلاین صورت میگیرد و به این ترتیب محدودیت مکانی نیز برای افراد وجود ندارد. تنها با یک وسیله الکترونیکی نظیر لپ تاپ و یا گوشی همراه و دسترسی به اینترنت، امکان انجام معامله وجود دارد.
- به خاطر نقدینگی بالا در مارکت ارز در هر لحظه امکان ورود و یا خروج در یک معامله وجود دارد.
- در هر صورتی از حالات جفت ارزها، چه در صعود و یا نزول، امکان کسب سود برای معاملهگران وجود دارد.
- یک بستر و محل برای انجام داد و ستد به شکلی سریع و آسان است؛ همچنین یک فضای منعطف برای انجام معامله در هر زمان، مکان و یا هر میزان سرمایه است.
- برای انجام معاملات نیازی به پرداخت مالیات، عوارض و یا بهره نیست.
- فرصتهای زیادی جهت انجام خرید و فروش جفت ارزها در بازار ارز وجود دارد.
- با استفاده از ضریبهای اهرمی، سوددهی چند برابر سرمایه اولیه ممکن میشود.
- با توجه به اینکه مارکت ارز یک بستر مالی بینالمللی است، اخبار و حوادث اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و … هر یک از کشورها در میزان افت یا صعود یک جفت ارز مؤثر است.
- قابلیت اجرای استراتژیهای مختلف معاملاتی با فراگیری روشهای تحلیلی امکانپذیر است.
- برای انجام معاملات به صورت آزمایشی، حساب دمو وجود دارد.
بازار فارکس، ویژگیهای منحصر به فردی برای جذب مخاطبان در سطح بینالملل را دارد. به همین جهت است که در هر ساعت از شبانه روز از آغاز کار بازار در ساعت 22 شب دوشنبه سیدنی تا پایان آن در شب جمعه ساعت 22 به وقت نیویورک، تریلیونها دلار در حال معامله است.
ویژگیهای بازار ارز دیجیتال
بازار ارز دیجیتال و به طور مشخص کریپتو که از زیرمجموعههای بازار فارکس محسوب میشوند؛ از یک سری ویژگیهای مخصوص به خود بهره میبرند که به شرح زیر است:
- نمادهای موجود در بازار ارز دیجیتال بسیار زیاد است و روز به روز نیز بر تعداد این نماد و ارزهای دیجیتال، افزوده میشود.
- نقدینگی و حجم معاملات در بازار دیجیتال در مقایسه با سایر بازارهای مالی به دلیل بستر نوپا ارز دیجیتال، کم است.
- خرید و فروش ارز دیجیتال به شکل مستقیم و بی واسطه صورت میگیرد و هیچ نهاد دولتی بر روی معاملات نظارت ندارد.
- برای حفظ ارزهای خریداری شده در مدت زمان طولانی و یا حتی کم، کیف پولهای دیجیتال و سخت افزاری وجود دارد.
- گسترش روزافزون ارزهای دیجیتال در سراسر جهان، سبب انجام خرید و فروش در دنیای واقعی و به صورت بینالمللی شده است.
- سبب ایجاد سهولت در معاملات با حجم و ارزش بالا میشوند؛ زیرا دیگر خبری از جا به جایی پولهای کاغذی با مبالغ هنگفت نیست.
- یکی از جدیدترین روشهای سرمایهگذاری غیرمتمرکز است.
- به صورت 24 ساعته امکان انجام معاملات در سطح جهانی وجود دارد و شامل هیچ تعطیلی نیست.
- با استفاده از رمز ارزها، کشورهای در حال تحریم، امکان انجام معاملات در سراسر جهان را حتی به صورت ناشناس دارند.
- در برخی معاملات با استفاده از رمز ارزها یا همان کریپتو، به دلیل ساختار پیچیده آن ایمنی معامله بالا و به دور از هرگونه تقلب و کلاهبرداری است.
- به خاطر اطلاعات طولانی رمز ارزها در صورتی که یکی از اطلاعات ورودی اشتباه باشد، ساختار رمز ارز کاملاً تغییر میکند؛ به این ترتیب انجام معامله به صورت تکراری صورت نمیگیرد.
- به جهت هویت نامشخص خریدار و فروشنده، امکان پیگیری خرید یا فروش در سطح جهانی وجود ندارد.
- افزوده شدن متاورس در دنیای ارز دیجیتال، یکی از مزایای منحصر به فرد و بسیار جدید در بستر بازار ارز دیجیتال است.
مقایسه فارکس و ارز دیجیتال
حال که با هر یک از بازارهای فارکس و ارز دیجیتال آشنا شدید، امکان مقایسه این دو بازار مالی با یکدیگر وجود دارد. همانطور که تا به اینجا دریافتید، بازار ارز و ارز دیجیتال، یک سری شباهت و یک سری تفاوت با یکدیگر دارند.
انجام معامله در بازار ارز در حقیقت خرید و فروش یک ارز با ارز دیگر است به امید افزایش ارز خریداری شده است. به این ترتیب در این معامله با تفاوت قیمت ارزها با یکدیگر است که تریدرها صاحب سود میشوند. در حالی که معامله در بازار ارز دیجیتال، خرید و فروش یک سری دارایی شامل ارزهای دیجیتال (رمز ارزها، ارز دیجیتال بانک مرکزی و ارز مجازی)، توکن و ان اف تی است.
سیستم ارزشگذاری در هر یک از بازارها بسیار به هم شباهت دارد؛ به گونهای که تحرکات قیمت در کنار میزان عرضه و تقاضا توسط مشتریان و فروشندگان، بر بازار تأثیر دارد. هر دو بازار به صورت مستقل و بدون وابستگی به هیچ نهاد یا دولتی فعالیت میکنند. امکان خرید و فروش در هر ساعت شبانه روز در بستر مالی فارکس و ارز دیجیتال موجود است؛ تنها تفاوت در دو روز تعطیل بازار ارز است.
بازار ارز چندین دهه قدمت دارد و معاملات در آن به صورت کاملاً مشخص صورت میگیرند. این در حالی است که بازار ارز دیجیتال تازه چندین سال است که به یکی از بازارهای قابل توجه در جهان تبدیل شده است. میزان معاملات در بازار ارز بسیار بیشتر از بازار ارز دیجیتال است؛ به طوری که روزانه تریلیونها دلار در مارکت ارز جا به جا میشود.
قابلیت نقدینگی مارکت ارز بالا و امکان خروج و یا ورود در هر لحظه وجود دارد. نقدینگی در ارز دیجیتال کم ولی روز به روز در حال افزایش و پیشرفت است. هر دو بستر مالی پیش از ورود نیاز به آموزش و یادگیری یک سری استراتژی و روشهای تحلیل بازار از جمله تحلیل تکنیکال دارند. در هر دو بازار، اخبار اقتصادی، سیاسی و حوادث (تحلیل بنیادی یا فاندامنتال) در میزان افت و یا صعود یک ارز و یا جفت ارز دخیل هستند. نوسانات در بازار ارز بسیار گسترده و زیاد است؛ در صورتی که بازار فارکس نوسانات کمتری را تجربه میکند. بازار ارز در سطح تحولات اقتصادی در جهان بسیار تأثیرگذار است در حالی که بازار ارز دیجیتال از حوادث جهان تأثیر میپذیرد.
بازار ارز دیجیتال نیز مانند فارکس از یک سری صرافی برای انجام معاملات بهره میبرد که از بزرگترین صرافیها میتوان به صرافی کوینکس، بایننس و … اشاره کرد. در حقیقت صرافیهای ارز دیجیتال هم محلی برای خرید و هم فروش ارزهای دیجیتال هستند و از هر معامله، یک مقدار کارمزد را دریافت میکنند.
با مقایسه دو بازار ارز و ارز دیجیتال، متوجه تفاوتها و شباهتهای این دو بازار شدید. برای ورود به هر یک از این بازارها نیاز به آموزش، تدبیر، سرمایه اولیه است. روشهای تحلیل در مارکت ارز، در ارز دیجیتال نیز کاربرد دارند و شما حتی در یک راستا امکان کار در هر دو بازار را با دانش و سرمایه کافی خواهید داشت.
بازار فارکس سود بیشتری دارد یا بازار ارز دیجیتال؟
میزان درآمد در هر یک از بازارهای مالی بستگی به هوش، توانایی، آموزش، ریسکپذیری، کنترل احساسات و سرمایه اولیه شما دارد. به این ترتیب شما در هر یک از بازارهای مالی جهانی چه در بازار ارز دیجیتال و چه در بازار فارکس نیاز به یک دانش اولیه و یکسری مشتقات دارید که در صورت برخورداری از همهی آنها و استفاده هماهنگ در کنار یکدیگر، چه در بازار ارز و چه در مارکت ارز دیجیتال، به سوددهی قابل توجه خواهید رسید.
به طور کلی به جهت نوسانات زیاد بازار ارز دیجیتال میزان ریسک و خطا در این بازار بیشتر از فارکس است. به همین جهت دخالت احساسات و ریسکپذیری نا به جا سبب ایجاد ضررهای جبران ناپذیری خواهد شد. بنابراین، حتما نیاز است که تریدرها مهارت های مدیریت ریسک را یاد بگیرند و در معاملات خود به کار ببندند.
نتیجه گیری
در مقاله پیش رو سعی کردیم شما را با مقوله بازار فارکس یا ارز دیجیتال؟ کدام سود بیشتری دارد؟ آشنا کنیم. در این مطلب متوجه عظمت بازار فارکس در سطح جهان و حجم بالای معاملاتی آن شدیم. نقدینگی بازار ارز بسیار بزرگ و در حقیقت شبکه و بازارهای گسترده مانند طلا، نفت و حتی ارز دیجیتال را پوشش میدهد.
بازار ارز دیجیتال نیز یک بازار جدید و نوپا با سود زیاد اما پر نوسان است و در هیچ یک از بازارها نباید بدون آگاهی وارد شد. در این مطلب سعی کردیم شما را با ویژگیها، تفاوتها و شباهتهای هر یک از بازارهای مالی ارز و ارز دیجیتال آشنا کنیم. میزان سوددهی در هر یک از بازارها را نیز برای شما ذکر کردیم. همراه عزیز توجه کنید که پیش از ورود به هر یک از بازارهای ارز دیجیتال و فارکس، آگاهیها و تواناییهای لازم را در این باره به دست آورید و سپس به مارکت دلخواه خود برای انجام معاملات ورود کنید.
سؤالات متداول
-
کریپتوکارنسی چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
در لغت، کریپتوکارنسی به معنای رمز ارز است و ارزهایی که در بستر بلاکچین با استفاده از رمزنگاری تولید و مصرف میشوند را گویند. از ویژگیهای رمز ارزها میتوان به امنیت زیاد، ساختار غیرمتمرکز و عدم نظارت فرد یا دولتی خاص را بر عملکرد آن نام برد.
-
آیا در بازار ارز دیجیتال نیز مانند فارکس، ضریب اهرمی برای افزایش سود وجود دارد؟
بله در ارز دیجیتال نیز، برای انجام معاملات از ضریبهای اهرمی میتوان استفاده کرد. تنها تفاوت ضریب بازار ارز دیجیتال با مارکت ارز در میزان ضریب است که مقدار آن در بازار فارکس بیشتر است.