جمعه, ژانویه 3, 2025

چطور بهترین سهام را انتخاب کنیم؟

سهام بخش مهمی از پورتفولیوی هر سرمایه‌گذار و معامله‌کننده‌ای را تشکیل می‌دهد. سهام راهی طولانی‌مدت برای داشتن درآمدی کوچک و ثابت است که ممکن است در آینده افزایش پیدا کند؛ اما بازار سهام می‌تواند سردرگم کننده نیز باشد.انتخاب بهترین سهام در این بازار می تواند کمی سخت باشد، اما باید برای این کار برنامه خاصی داشته باشیم. گام هایی که برای انتخاب بهترین سهام باید بردارید را با هم مرور می کنیم:

پورتفولیوی سرمایه‌گذار

نحوه‌ی انتخاب سهام: گام‌به‌گام

فاکتورهای مهمی هنگام پاسخ به این سؤال مطرح می‌شوند. این فاکتورها موفقیت یک پورتفولیو را تضمین کرده و شامل سلامت مالی شرکت‌های منتخب، نقدینگی سهام مدنظر و دیگر اتفاقات مهم خارج از کنترل شرکت می‌شوند. سرمایه‌گذاران باید تمامی این اثرات را برای ساخت بهترین پورتفولیوی ممکن در نظر بگیرند. در اینجا فهرستی گام‌به‌گام از این موارد آورده شده است:

۱. نقشه‌ای را در نظر داشته باشید

در نظر داشتن یک نقشه نقطه‌ی شروعی کلیدی در هنگام انتخاب سهام است. در این مرحله باید سؤالاتی مانند تعداد سهامی که باید بخرید، برنامه‌های مدنظر برای پولی که سرمایه می‌گذارید و تمایلتان به سرمایه‌گذاری کوتاه یا بلندمدت پرسیده شوند. برای مثال، سرمایه‌گذاران بلندمدت که معمولاً به دنبال خرید و نگه‌داشتن سهم خود برای پنج سال یا بیشتر هستند طبیعتاً استراتژی بسیار متفاوت‌تری نسبت به یک سرمایه‌گذار کوتاه‌مدت دائماً در حال فروش (مانند چیزی که در اواخر دهه‌ی ۲۰۱۰ دیدیم) دارند.

اگر به دنبال سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت هستید، سعی کنید برنامه‌ی معاملاتی خود را با کمک تحلیل تکنیکال معین کنید.

  1. توانایی تحمل ریسک خود را بسنجید

تحمل و مدیریت ریسک نقشی کلیدی را در مشخص کردن نوع سهامی که قصد دارید بخرید بازی می‌کند. تا به اینجا، اگر یک سرمایه‌گذار به دنبال پورتفولیویی ریسک گریز باشد، می‌تواند بیشتر به سمت سهام تدافعی حرکت کند. در مقابل، راهکار پر ریسک به سرمایه‌گذار اجازه می‌دهد تا شرکت‌های حاضر در بخش‌های نابالغ و اقتصادهای در حال شکل‌گیری را دنبال کند که برخی از آن‌ها برای موفقیت نیاز به سلسله اتفاقات خاصی در بازار هستند. برای مثال، یک شرکت دارویی در انتظار تأیید پروانه‌ی داروی جدید خود در خطر رد شدن درخواست پروانه است که این اتفاق باعث کاهش ارزش سهام آن می‌شود.

  1. تحقیق کنید.

سهام جذاب در شرایط متفاوتی یافت می‌شوند اما برخی سرمایه‌گذاران با شناخت کامل و دقیق تعدادی از بخش‌ها و شرکت‌های حاضر در آن‌ها می‌توانند زودتر از دیگران اقدام به سرمایه‌گذاری و استفاده از فرصت کنند.

در اینجا به برخی از نکات کلیدی درباره‌ی شرکت‌ها در هنگام تحلیل سهام و در برخی شرایط خاص بازار خواهیم پرداخت.

شرایط مالی

از وضعیت مالی شرکت شناخت پیدا کنید. وضعیت دارایی‌ها، بدهی‌ها و جریان پول آن چگونه است. شرایط مالی اخیر شرکت را بررسی کنید.

مدیریت

چه کسی در بالا قرار دارد و سابقه‌ی آن‌ها در صنعت چگونه است؟ آیا به فکر سهامداران است؟

نوآوری

نوآوری‌های شرکت برای پیشی گرفتن از رقبایش چگونه است؟ خدمات و محصولات جدید چه بازخوردی از مشتریان و سهامداران گرفته‌اند؟

سود

آیا شرکت سودی به سهامداران می‌پردازد؟ در این صورت افزایش سود در چه بازه‌ی زمانی‌ای اتفاق می‌افتد؟

قیمت و ارزش‌گذاری

آیا شرکت کمتر از حد ارزش‌گذاری شده است؟ برای فهم این موضوع باید نسبت P/E شرکت را با تقسیم قیمت سهام آن بر درآمد نسبت به هر سهم به دست آورید. P/E حدود 15 ممکن است «ارزان» در نظر گرفته شود – اما این لزوماً به این معنی نیست که این سهام ارزش خرید دارد یا ارزان بودن آن بر اساس استانداردهای صنعت است. ارزان بودن ممکن است به این معنی باشد که سرمایه‌گذاران به چشم‌انداز رشد شرکت اعتماد ندارند.

نقدینگی

آیا سهام دارای حجم معاملاتی کافی برای ورود و خروج آسان معامله گران از بازار آن هست؟

نوسان

نمودار قیمت این سهم چقدر نوسان داشته است و دلایل نوسانات شدید چیست؟ نوسانات بیشتر طبیعتاً به معنای ریسک بیشتر و همچنین فرصت‌های احتمالی بیشتر است.

4. در صورت لزوم از ابزارهای تکنیکال و سایر ابزارها استفاده کنید

اگر سهام را در کوتاه‌مدت معامله می‌کنید، مثلاً به‌عنوان یک معامله‌گر روزانه، معامله‌گر نوسانی یا اسکالپر، ممکن است بخواهید ابزارهای تحلیل تکنیکال را برای بررسی تغییرات قیمت در نظر بگیرید تا به ورود و خروج‌های زمانی کمک کنید. این ابزارها شامل میانگین تغییرات، MACD و RSI و همچنین سطوح حجم و پشتیبانی و مقاومت می‌شوند.

طبیعتاً نتایج این ابزارها بر سابقه‌ی تغییرات قیمتی تکیه می‌کنند، بنابراین در عین حال که می‌توانند برای پیش‌بینی روندها مفید باشند، توصیه می‌شود یک رویکرد تکنیکال را با درک عوامل فاندامنتال که می‌توانند الگوها و البته مدیریت ریسک را در نظر بگیرند، ترکیب کنید.

5. سهام را انتخاب کنید و آن را به طور فعال معامله کنید … یا فقط منتظر بمانید

وقتی نوبت به فرآیند رویه‌ای انتخاب سهام برای سرمایه‌گذاری بلندمدت یا تجارت کوتاه‌مدت می‌رسد، واضح‌ترین روش اغلب از طریق یک پلتفرم معاملاتی/حساب کارگزاری آنلاین است که می‌تواند با مدارک شناسایی راه‌اندازی شود.

سهام دارای بهترین عملکرد – 00 ژانویه تا 20 ژانویه

سهام رشد قیمت سهام از 00 ژانویه تا 20 ژانویه
Monster Beverage Corporation 73,300%
Netflix 34,400%
Apple 20,000%
Tractor Supply Company 17,000%
Amazon 11,400%

محبوب‌ترین سهام ها

همان‌طور که در بالا ذکر شد، محبوب‌ترین سهامی که به طور حجمی معامله می‌شوند، معمولاً شرکت‌های عظیمی مانند فیس‌بوک، آمازون، اپل، نتفلیکس و آلفابت هستند، اما رویدادهای اساسی مختلف می‌توانند باعث شوند که سهام شرکت‌های مختلف دیگر به طور کوتاه‌مدت در صدر قرار گیرند. نمودار زیر سهام دارای بالاترین حجم جهانی را در پایان ماه مارس 2020 نشان می‌دهد.

محبوب‌ترین سهام های بازار

سهام پیشرو از نظر حجم، اپراتور کشتی نفت‌کش مستقر در یونان، Top Ships Inc، محبوبیت بیشتری یافت زیرا یک حراج باعث هجوم منابع مالی شد که به شرکت اجازه داد تا میزانی از بدهی خود را کاهش دهد. این سهام احتمالاً حتی با توجه به شرایط مربوط به همه‌گیری ویروس کرونا و با افزایش تقاضای محصولات در زمینه‌هایی مانند لوازم بهداشتی و محصولات کاغذی که منجر به افزایش نیازهای حمل و نقل شده، افزایش یافته است.

یکی دیگر از شرکت‌هایی که در ماه مارس شاهد حجم بالای غیرمعمولی بود، اپراتور خط کروز Carnival Corp بود که بخش زیادی از این حجم بالا به دلیل فروش سهام به علت تعلیق پرداخت سود سهام و بازخرید سهام شرکت به دلیل ادامه تعلیق سفرها در بحبوحه شیوع ویروس کرونا، بود.

در رتبه‌ی سوم، فورد قرار دارد که با کاهش تولید و تقاضای بازار به خاطر ویروس کرونا، بیشترین حجم معاملات در هفت سال گذشته را به خود اختصاص داده است.

از این مثال‌ها چه درسی می‌توان گرفت؟

هنگامی که یک بحران بزرگ ایجاد می‌شود، سهام به روش‌ها مختلفی تأثیر می‌پذیرند. تحقیق بر روی بخش‌های مختلف می‌تواند مواردی را به شما نشان دهد که باعث شود تا برخلاف دیگران حرکت کنید. پس مطالعه کنید، حواستان را جمع کنید و به دنبال اهداف پورتفولیوی خود باشید.

چگونه در مورد سهام تحقیق کنیم؟

بررسی سهام شامل بهره‌گیری از چندین منبع اطلاعاتی، قیاس و استراتژی در بازارهایی دائماً در حال تغییر است. معامله گران و سرمایه‌گذاران سهام باید بدانند چه اطلاعاتی برای آن‌ها مفید است و همچنین کارآمدترین و دقیق‌ترین راه برای تحقیق در مورد سهام چیست.

چگونه تحقیق درباره‌ی سهام را آغاز کنیم؟

سرمایه‌گذاران محتاط معمولاً بدون تحقیق و بررسی و یا داشتن دلیلی محکم به سراغ خرید سهامی نمی‌روند. بررسی سهام معمولاً با فهمیدن سه مورد کلیدی درباره‌ی یک شرکت آغاز می‌شود:

  1. سلامت مالی فعلی
  2. مدیریت فعلی
  3. مسیر پی‌ریزی شده برای آینده

مهم‌ترین چیزی که بسیاری از سرمایه‌گذاران به آن نمی‌پردازند، هماهنگ کردن ارزش شرکت‌ها با ارزش‌های شخصی خود آن‌هاست که به شدت در پیدا کردن بهترین موقعیت سرمایه‌گذاری مدنظر آن‌ها تأثیر دارد. در نتیجه، توجه به استراتژی سرمایه‌گذاری شخصی و دلیل سرمایه‌گذاری‌تان می‌تواند راهنمای خوبی در فرایند تصمیم‌گیری باشد.

راهنمایی گام‌به‌گام برای تحقیق در مورد سهام

یک تحقیق مؤثر درباره‌ی سهام علاوه بر وضعیت حال و آینده‌ی یک شرکت باید به موارد زیر هم بپردازد تا در رسیدن سرمایه‌گذاران به اهدافشان مؤثر واقع شود:

  1. افق زمانی برای سرمایه‌گذاری
  2. سطح ریسک
  3. نوع سهام
  4. شناخت محصول یا خدمات شرکت
  5. گزارش‌های مالی
  6. تحلیل رقبا و صنعت
  7. دنبال کردن متخصصین صنعت
  8. استفاده از بسترهای تحقیقاتی
  9. انواع سفارش سهام
  10. هزینه‌ی کارگزاری‌ها

۱. افق زمانی سرمایه‌گذاری

افق زمانی به این دلیل اهمیت بالایی دار که به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد تا انواع سهامی را که با اهدافشان هماهنگ هستند شناسایی کنند. برای مثال، بسیاری از سرمایه‌گذاران جوان با افق‌های زمانی طولانی ترجیح می‌دهند تا پورتفولیوی پر ریسک تری داشته باشند. این افراد اغلب پورتفولیوهای تهاجمی‌تری داشته که ممکن است شامل سهام در حال رشد گران‌قیمتی نیز شوند.

این سهامداران می‌توانند تغییرات بزرگ‌تر در بازار را نیز تحمل کنند. در مقابل این گروه سرمایه‌گذاران با افق زمانی کوتاه (کمتر از پنج سال) قرار دارند و از آنجایی که این افراد نمی‌توانند تغییرات بزرگ را به راحتی دریافت کنند ممکن است چنین تغییراتی برای افرادی که به زودی بازنشسته خواهند شد و نیاز به کسب درآمد از سرمایه‌گذاری‌های خود دارند اثرات طولانی‌مدتی داشته باشند.

  1. سطح ریسک

ریسک با افق زمانی ارتباط تنگاتنگی دارد زیرا سرمایه‌گذاران با کمک این دو جزء به شناسایی انواع سهام برای سرمایه‌گذاری می‌پردازند. در حالی که سرمایه‌گذاران ریسک گریز معمولاً به سمت سهامی می‌روند که اغلب دارای نسبت P/E پایین‌تری هستند. این سهام معمولاً کمتر از میزان اصلی قیمت‌گذاری شده‌اند و برای سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت جذاب به نظر می‌رسند.

گذشته از نوع سرمایه‌گذاری، مدیریت ریسک خوب همواره عملی ضروری است که باعث می‌شود سرمایه‌گذار در عین سود بردن از حرکت‌های صعودی، ریسک حرکت‌های نزولی را به حداقل برساند.

  1. نوع سهام

بسیاری از سرمایه‌گذاران با بخش خاصی از بازار سهام آشنایی دارند که این آشنایی می‌تواند تحقیق درباره‌ی سهام آن بخش را تسهیل کند. شناخت یک صنعت اجازه‌ی تحقیقات عمیق‌تر بر روی ورودی‌های متغیر و مواردی را می‌دهد که معمولاً از طریق اطلاعات مالی قابل‌دسترسی نیستند.

بازار سهام معمولاً به یازده بخش تقسیم می‌شود که با شناخت این یازده بخش می‌توان بررسی سهام را به صورت ساختاریافته‌تری انجام داد.

  1. شناخت محصول یا خدمات شرکت

آشنایی با خدمات و محصولات یک شرکت می‌تواند در تحلیل‌های پیش رو تأثیرگذار باشد. دانستن این که چه چیزی محصولات یک شرکت را خاص می‌سازد که فاکتور قیمت را نیز شامل می‌شود، برای پیش‌بینی آینده‌ی آن ضروری است.

بسیاری از شرکت‌ها مجموعه‌ی گسترده‌ای از محصولات و خدمات را دارند که این موضوع باعث می‌شود تا این گام اهمیت بیشتری هم پیدا کند. برای مثال، داشتن چندین محصول بدین معناست که سرمایه‌گذار باید بداند که هریک از این محصولات چه هزینه، سود و پتانسیلی دارد.

  1. گزارش‌های مالی

شرکت‌های سهامی عام معمولاً گزارش‌های مالی خود را منتشر می‌کنند که این گزارش‌ها نمایی کمّی از شرکت ارائه می‌کنند. این گزارش‌ها شامل اعلامیه‌ی درآمد می‌شوند که اطلاعات بسیار زیادی را درباره‌ی سلامت مالی و عملکرد شرکت منتشر می‌کنند. سرمایه‌گذاران از طریق این گزارش‌ها می‌توانند ریسک‌های یک شرکت، توانایی‌های مدیریتی، نحوه‌ی مدیریت بدهی و منابع درآمد آن را شناسایی کنند.

وضعیت مالی فعلی تنها سندی نیست که باید بررسی شود. داده‌های قبلی نیز می‌توانند اطلاعات دقیق‌تر و عمیق‌تری را برای سرمایه‌گذاران به همراه داشته باشند. با این وجود، آنالیز فاندامنتال معمولاً شامل تکنیک‌های پیچیده‌ای می‌شود و نیازمند دانشی جامع در مورد مسائل مالی، فرمول‌های ریاضی و درکی صحیح از بازارهای مالی است.

  1. تحلیل رقبا و صنعت

بسیاری از اوقات شرکت‌ها رقبایی مستقیم با مدل‌های تجاری مشابه دارند؛ بنابراین، بهتر است سهام این رقبا را مقایسه کنید تا با تفاوت‌های به‌دست‌آمده بهترین فرصت سرمایه‌گذاری را بیابید.

این موضوع برای کلیت یک صنعت نیز کاربرد دارد. بسیاری از اوقات یک شرکت از کل صنعت جلو میزند و یا برعکس حتی از رقبای خود نیز عقب می‌ماند. شناخت علت وقوع این الگوهای گیج‌کننده می‌تواند درک شما از رفتار سهام در شرایط مختلف را بهبود بخشد.

قطعاً آنالیز صنعت و رقبا کاری معمول در هنگام تحقیق درباره‌ی سهام یک شرکت به نظر می‌رسد اما گاهی اوقات تحلیل دیگر بازارها نیز ضروری است. برای مثال شرکت رویال داچ را می‌توان با شرکت پان کو مقایسه کرد اما گاهی اوقات مقایسه‌ی این دو شرکت با قیمت نفت پایه‌ی نفت نیز ضروری است. این کالای اصلی (نفت) به شدت در مدل‌های کسب و کار اثرگذار است و در نتیجه داشتن نگاهی به بیرون بازار سهام می‌تواند اطلاعات مهمی را در اختیار بگذارد.

  1. دنبال کردن متخصصین صنعت

یکی از بهترین راه‌ها برای تحقیق درباره‌ی یک سهام دنبال کردن متخصصین صنعت، از جمله تحلیلگران مشهور سهام است. این متخصصین اغلب نتایج بررسی‌های جزئی خود را منتشر می‌کنند که خود می‌تواند راهی برای مقایسه‌ی این نتایج باشد. این موضوع همچنین به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد تا با مطالعه‌ی این گزارش‌ها تکنیک‌های تحلیلی خصوصا تحلیل تکنیکال خود را بهبود بخشند.

  1. استفاده از بسترهای تحقیقاتی

استفاده از بسترهای تحقیقاتی مانند بلومبرگ می‌تواند یک ابزار دیگر در فرایند تحلیل سرمایه‌گذاران باشد. این بسترها به سرمایه‌گذاران کمک می‌کنند تا به بسیاری از بازارهای مالی دیگر دسترسی یافته و به مقایسه‌ی آن‌ها بپردازند.

ابزارهای کمی نیز برای آنالیزهای پیچیده‌تر وجود دارند. این بسترها می‌توانند هزینه‌بر باشند، در نتیجه پیش از سرمایه‌گذاری در یکی از آن‌ها باید مطمئن شوید که هزینه‌ی پرداخت شده ارزش سود به‌دست‌آمده را دارد.

  1. انواع سفارش سهام

پس از پایان تحقیقات باید سفارش خرید سهام را بدهید. شناخت انواع سفارش سهام در بازار به شما کمک می‌کند تا بهتر بتوانید استراتژی‌های خود را پیاده‌سازی کنید.

نقدینگی یکی دیگر از مواردی است که می‌تواند باعث تفاوت قیمت شود. نقدینگی بازار سهام به معنای آسانی خرید و فروش سهام یک شرکت بدون تفاوت‌های قیمت عمده است. شرکت‌های بزرگ با نقدینگی بالا مانند اپل معمولاً قیمت‌های مشابه و میزان زیانی سهام برای خرید و فروش در یک قیمت مشخص دارند.

  1. هزینه‌ی کارگزاری‌ها

یکی از جنبه‌های مهم اما اغلب نادیده گرفته شده‌ی فرایند سرمایه‌گذاری هزینه‌ی کارگزاری‌ها است. کارگزاری‌ها معمولاً حق‌الزحمه‌ی متفاوتی دارند و در نتیجه سرمایه‌گذار باید با تمامی آن‌ها آشنا باشد تا با مورد ناشناخته‌ای برخورد نکند. این هزینه‌ها معمولاً بر روی وب‌سایت کارگزاری موجود هستند.

نتیجه گیری

سرمایه‌گذاران می‌توانند پس از یک تحقیق اساسی دست به خرید بزنند. این کار ممکن است ساعت‌هایی طولانی را طلب کند اما در نهایت باعث می‌شود تا سرمایه‌گذار تصمیمی آگاهانه‌تر بگیرد. با استفاده از گام‌های مشخص شده در بالا می‌توانید تحقیقی دقیق و جامع از سهام مدنظر خود به عمل بیاورید

سوالات متداول

چگونه تصمیم بگیریم چه سهامی بخریم؟

تصمیم‌گیری برای خرید چه سهام یک فرآیند چندوجهی است که بر اساس عواملی مانند داشتن اطلاعات از صنعت، وضعیت مالی شرکت‌ها، زمان‌بندی، اصول گسترده‌تر بازار و در برخی موارد، الگوهای تکنیکال انجام می‌گیرد.

چه زمانی باید سهام بخرید؟

زمان‌بندی مهم‌ترین عامل است اما همه سهام بیش فروش آماده خرید نیستند – بالاخره آن‌ها به دلایلی فروخته شده‌اند. پتانسیل رشد صنعت و شرکت‌های درون آن و عوامل اساسی که ممکن است بر روند آن تأثیر بگذارد و اینکه این سرمایه‌گذاری چطور با اهداف پورتفولیوی شما مطابقت دارد را در نظر بگیرید.

آیا ارزشش را دارد که تنها ۱ سهم بخریم؟

همه‌چیز به سهام و شرایط بستگی دارد. سهام توسط بخش مدیریت قیمت‌گذاری می‌شوند و در نتیجه خرید یک سهم از Berkshire Hathaway نتایج بسیار متفاوتی نسبت به خرید یک سهم از فیس‌بوک دارد.

وارن بافت دارای چه سهامی است؟

حالا که صحبت از برکشایر هاتاوی شد برخی از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری‌های وارن بافت در حال حاضر در مؤسسات مالی مانند بانک آمریکا و ولز فارگو، مارک‌های مصرفی مانند کوکاکولا و کرافت هاینز و غول‌های فناوری مانند اپل و سیریوس است.

من باید چند سهام داشته باشم؟

این موضوع کاملاً به برنامه شما و شرکت‌هایی که انتخاب می‌کنید بستگی دارد. به طور کلی، برای اطمینان از مدیریت مؤثر ریسک، توصیه می‌شود یک سبد متنوع، با ترکیبی از سهام در حال رشد و تدافعی را هدف قرار دهید.

مقالات مرتبط

پاسخی ارسال کنید

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید

شبکه‌های اجتماعی

0FansLike
2FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

آخرین مقالات