مدیریت سرمایه در معاملات فارکس نقش مهمی را ایفا میکند و انجام آن مستلزم یادگیری تکنیکهای بهخصوصی است. اگر معامله گری نتواند مهارتهای مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک را یاد بگیرد، انگار که در یک کازینو مشغول به قمار است و نتیجه معاملات آن نامشخص خواهد بود. تسلط بر مدیریت سرمایه در بازارهای مالی تفاوت بین یک معامله گر حرفهای و آماتور را نشان میدهد. در این مقاله قصد داریم به معرفی نکات و اصول مربوط به مدیریت سرمایه فارکس بپردازیم تا با ارائه تصویری کلی، به شما در درک این مهارت کمک کرده باشیم.
تعریف مدیریت پول یا مدیریت سرمایه در فارکس
مدیریت سرمایه یا مدیریت پول به مجموعهای از اقدامات گفته میشود که باعث افزایش سود و جلوگیری از از دست رفتن سرمایه میشود. این اقدامات باید برنامهریزی شده و هدفمند باشند و از قوانین خاصی پیروی کنند. اهمیت مدیریت سرمایه در فارکس به حدی است که بیشتر منابع آموزشی به تحلیل تکنیکال و فاندامنتال میپردازند، اما تسلط بر مدیریت سرمایه نقطه تمایز معاملهگران موفق است. با توجه به استراتژیهای صحیح، میتوانید ریسک را مدیریت کرده و سود خود را افزایش دهید. مراقبت از اهرم، تعیین حد ضرر، تثبیت سطح ریسک و مدیریت احساسات از جمله تکنیکهای مهم مدیریت سرمایه هستند که به شما کمک میکنند تا در این بازار پرپیچوخم موفق شوید.
مدیریت سرمایه در فارکس به زبان ساده
به زبان ساده مدیریت سرمایه به مجموعهای از اقداماتی گفته میشود که باعث افزایش سود ما در معاملات شده و مانع از بین رفتن سرمایه ما میشود. این اقدامات باید برنامهریزی شده و هدفمند باشد و از قوانین بهخصوصی پیروی کند. اصل اساسی مدیریت سرمایه فارکس، حفظ سرمایه اصلی است. هدف مدیریت پول، به حداقل رساندن ضررهای معاملاتی بوده و حتی اگر معامله گری در معامله ای محتمل ضرر شد، مانعی برای به دست آوردن سود در معامله های دیگر نمیشود.
چرا مدیریت سرمایه در فارکس مهم است؟
اگر نگاهی به سایتهای آموزشی فارکس و بهطور کلی فضای اینترنت بیندازید، متوجه خواهید شد که بخش عظیمی از مرجعها محتوای خود را به فراگیری تحلیل تکنیکال یا فاندامنتال اختصاص دادهاند. اما منابعی که به آموزش مدیریت سرمایه بپردازند، بسیار کم هستند و این نشان میدهد که تسلط بر مهارت مدیریت سرمایه چون نقطه تمایز مهمی را میتواند بین معامله گران ایجاد کند. در حقیقت دانش و توانایی مدیریت سرمایه دو عامل کلیدی موفقیت در بازارهای مالی محسوب میشوند که ما فقط یکی از آنها را مد نظر قرار دادهایم.
تکنیک های مدیریت سرمایه در فارکس
بیتجربه بودن و درنظر نگرفتن اصول مدیریت پول منجر به افزایش ریسک و کاهش پاداش میشود. این مسئله از دلایلی است که باعث شده معامله گران پول و سرمایه خود را در فارکس از دست بدهند. اگر معامله گر مهارتهای درست مدیریت پول را بداند و با قوانین آن آشنا شود، میتواند بهآسانی سرمایه خود را در فارکس مدیریت کند.
1. دانش خود را افزایش دهید
مهمترین و بدیهیترین گام برای یادگیری اصول مدیریت سرمایه، افزایش دانش در حوزه بازارهای مالی است. بازار فارکس بازار گستردهای بوده و برای انجام معاملات سودآور باید آن را بهخوبی بشناسید. تحلیل بازار یکی از اولین پیشنیازها برای ورود به بازار فارکس است.
به طور کلی دو نوع تحلیل تکنیکال و فاندامنتال وجود دارد که نوع اول با نمودارها و چارتهای فارکس و نوع دوم با تحلیلهای بنیادی مانند تحلیلهای اقتصادی و اخبار جهان سر و کار دارد. تسلط کافی بر روی این دو تحلیل، مهارت ما را برای مدیریت سرمایه در فارکس افزایش میدهد.
2. میزان ریسک خود را تعیین کنید
یکی از اشتباهات رایجی که معامله گران مبتدی انجام میدهند، تعیین نکردن میزان ریسک به ازای هر معامله است. شما باید در هر معامله تعیین کنید که در ازای دریافت چه میزان سود، چه میزان ریسک دریافت میکنید. به گفته متخصصین بهتر است تنها 2 یا 3 درصد از حساب خود را ریسک کنید.
مثلاً اگر فردی در حساب معاملاتی خود 10.000 دلار دارد، دو درصد آن یعنی 200 دلار را ریسک میکند. این مقدار برای آغاز هر معامله ای مناسب بوده و اگر معامله دچار ضرر شود، معامله گر سرمایه کافی برای شروع یک معامله جدید خواهد داشت. برای شروع معامله هایی با پوزیشن کم ریسک انجام دهید و به مرور حساب معاملاتی خود را ارتقا دهید.
3. با میزان پولی معامله کنید که استطاعت از دست دادن آن را داشته باشید
گاهی در معاملات فارکس، احساسات دخیل میشوند و عدم مدیریت آن میتواند منجر به یک تصمیم اشتباه است. بسیاری از معامله گران در برخی معاملات هیجانی رفتار کرده و بخش زیادی از سرمایه خود را وارد معامله میکنند؛ اگر این معامله محتمل ضرر شود، معامله گر سرمایه زیادی را از دست خواهد داد و از همه بدتر، دیگر نمیتواند معامله دیگری برای جبران خسارت انجام دهد.
فرمول مدیریت سرمایه در فارکس، کنترل احساسات و هیجانات زودگذر است. شخصی که تجربه دارد میداند که نباید همه تخممرغهایش را داخل یک سبد بگذارد؛ بنابراین برای شروع هر معامله ای، مبلغی را تعیین کنید که اگر از دست رفت، بتوانید مجدد آن را جبران کنید.
4. تمام سرمایه خود را به خطر نیندازید
یکی از اشتباهات بزرگی که ممکن است برخی معامله گران مبتدی انجام دهند، به خطر انداختن حجم زیادی از سرمایه خود و در برخی موارد تمام سرمایه است. عدم مدیریت احساسات و گاهی اوقات حریص بودن، میتواند معامله گران را دچار گرفتاری بزرگی کند؛ بنابراین بهتر است معقولانه عمل کنید و بخشی از سرمایه خود را حفظ کرده و مابقی را وارد معامله های مختلف بکنید.
یکی دیگر از نکاتی که باید در نظر بگیرید تعیین حد ریسک است. اگر معامله گر بعد از ضرر در هر معامله نتواند آسیب وارد شده را جبران کند، کم کم از بازار معاملاتی بیرون رفته و بهتدریج تمام سرمایه خود را از دست خواهد داد.
5. معامله های بیش از حد در فارکس باز نکنید
عدهای تصور میکنند اگر در روز یا هر ساعت معامله های زیادی را باز کنند، به سود بیشتری خواهند رسید. اما به این عمل اصطلاحاً اورترید (overtrade) یعنی معامله بیش از اندازه گفته میشود. هر معامله گری برای معامله سبک خاصی دارد و از سیگنالهای خاصی پیروی میکند. تا زمانی که این سیگنالها را از سمت بازار دریافت نکردهاید، وارد هیچ معامله ای نشوید. یکی از اصولی که هر معامله گر حرفهای در مدیریت سرمایه فارکس باید به آن پایبند باشد صبوری و انضباط است.
6. زمان خروج از بازار را قبل از ورود مشخص کنید
از دیگر اصول مدیریت سرمایه فارکس، تعیین زمان خروج پیش از شروع معامله است. هر معامله گر حرفهای قبل از باز کردن هر گونه معامله ای، آن را تجزیه و تحلیل کرده است و بهخوبی با تمام شرایط آن میشود. همچنین میداند که هر معامله ای چه چشم اندازی داشته و چه زمانی برای سفارش، سوددهی و توقف ضرر مناسب است.
این معامله گران برای برخی از معاملات خود محدودیت زمانی در نظر میگیرند و زمان خروج تعیین میکنند. این به این معنی است که اگر معامله در بازار زمانی که آنها مشخص کردند، سوددهی نداشته باشد، معامله در زمان تعیین شده بسته شود.
7. مدیریت احساسات
مدیریت سرمایه تنها وابسته به دانش مالی یا مهارتهای تکنیکال نیست؛ بلکه نیاز به مدیریت عواطف و احساسات نیز دارد. زیرا بازارهای مالی بازارهای پرتلاطمی هستند و ممکن است ما را در فراز و نشیبهای مختلفی قرار بدهند. یک معامله گر حرفهای میداند که هر معامله ای با وجود تمام پیشبینیها ممکن است با ضرر و زیانهای متفاوتی رو به رو شود یا اتفاقات غیر قابل پیشبینیای در لحظه رخ دهد که معادلات را بر هم بزند؛ بنابراین مدیریت احساسات و عدم تصمیمگیری بر اساس هیجان، یکی از اصول معامله گری بسیار مهم در مدیریت سرمایه است.
8. تعیین حد ضرر و حد سود را یاد بگیرید
حد سود و حد ضرر عناصری هستند که معامله گر با استفاده از آنها میتواند معامله خود را مدیریت کند. یکی از ترفندهایی که در این مورد باید بدانید این است که معامله گران حرفهای معاملات بازنده را سریعاً شناسایی کرده و آنها را میبندند. اما معامله گران آماتور به امید اینکه معامله شان سودده خواهد شد صبر میکنند و بیشتر محتمل ضرر میشوند. البته این بستگی به این دارد که شما بازنده بودن معامله را تشخیص دادهاید یا خیر.
اگرچه صبوری در معاملات اصل بسیار مهمی است؛ اما همین ویژگی در معامله های بازنده به ضرر شما خواهد بود. به همین دلیل باید ضررهای خود را محدود کرده و سود خود را افزایش دهید. معامله گران برای مدیریت بهتر معاملات خود، برای آنها حد ضرر و حد سود تعیین میکنند. این مکانیزم را در معاملات کوچکتر تمرین کنید تا بتوانید در معاملات بزرگتر عملکرد درستی داشته باشید.
9. همیشه از حد ضرر (Stop Loss) استفاده کنید
تعیین حد ضرر بهنوعی استراتژی مدیریت سرمایه در فارکس محسوب میشود و برای معامله گران حرفهای یک استراتژی همیشگی است. تعیین حد ضرر یعنی اگر قیمت معامله به حدی که تعیین کردید برسد، معامله به طور خودکار بسته شده و مانع از ضررهای بیشتر میشود؛ بنابراین هر معامله ای که انجام میدهید، باید دستور تعیین حد ضرر در آن مشخص باشد.
10. نسبت ریسک به ریوارد را بهینه کنید
نسبت ریسک به ریوارد به این معناست که هر سرمایهگذار به ازای هر مبلغی که در معامله ریسک میکند، پاداشی به دست میآورد. نسبت این ایدهآل برای معامله گران 1:3 است؛ هرچند از نسبتهای دیگر نیز استفاده میشود.
11. مراقب اهرم (Lavarage) باشید
اهرم یا لوریج قابلیتی است که به معامله گران با استفاده از میتوانند سود یا ضرر خود را افزایش دهند. هر کارگزار یا بروکر فارکس میزان اهرم مشخصی را به کاربران ارائه میدهد. اما معامله گران تازه کار باید همیشه از اهرمهای پایینتر استفاده کنند تا احتمال از دست رفتن سرمایهشان کمتر شود.
12. به همبستگی ارزی توجه کنید
به رابطهای که بین دو ارز وجود دارد، همبستگی ارز گفته میشود. این یعنی اگر بین دو ارز ارتباط مثبتی برقرار باشد، به یک سمت حرکت میکنند. وظیفه شما بهعنوان یک معامله گر تشخیص همبستگی ارزهاست؛ زیرا زمانی که دو ارز در یک جهت هستند، همدیگر را خنثی میکنند و معامله بر روی هر دوی آنها بی معنی است.
13. سطح ریسک را ثابت نگه دارید
یکی از تلههایی که معامله گران مبتدی به دام آن میافتند، ترغیب شدن به افزایش پوزیشن در معاملات سودده است. این افراد با شروع سود معامله، فوراً ترغیب میشوند که اندازه پوزیشن معامله را افزایش دهند. اما اگر برنده یا بازنده بودن معامله را بهدرستی تشخیص نداده باشند، ممکن است معامله با ضرر مواجه شود و سرمایه شما از دست برود؛ بنابراین تثبیت میزان ریسک یکی از اصول مدیریت سرمایه در فارکس بوده و بهتر است آن را برای معاملات روزانه بر روی ۳ درصد تنظیم کنید.
توصیه می شود که حتما قبل از شروع ترید با تحلیل بازار فارکس و روش های آن آشنا شوید. بعضی از سایت های تحلیل فارکس به شما در این زمینه کمک می کنند و یا دسته ای دیگر از سایت های آموزش فارکس هستند که اطلاعات پایه و تئوری در اختیار تریدرهای تازه وارد می گذارند.
14. بلند مدت فکر کنید
موفقیت یا شکست یک معامله بر اساس عملکرد بلندمدت آن تعیین میشود؛ بنابراین با اهمیت دادن بیش از حد به موفقیت یا شکست یک معامله فعلی، موفقیت آینده خود را به خطر نیندازید. حتماً برای اطلاع از استراتژی و مدیریت سرمایه برای معاملات آتی خود به تقویم اقتصادی فارکس مراجعه کنید و از اخبار و تحولات روز دنیا با خبر باشید.
مزایای مدیریت سرمایه چیست؟
علاوه بر مزایای که در ابتدا به آن اشاره کردیم، مدیریت سرمایه از مزیتهای جانبی متعددی برخوردار است.
-
امنیت مالی دارد
بدیهی است که مدیریت درست سرمایه، یک امنیت مالی همیشگی را برای ما به ارمغان میآورد. اگر بهعنوان یک معامله گر مدیریت مالی خوبی در فارکس داشته باشید، مطمئن باشید که همواره روند صعودی خوبی را در این بازار تجربه خواهید کرد. فراموش نکنید که حفظ سرمایه کلید اصلی است. همیشه بخشی از سرمایه و نقدینگی را برای معاملات آتی حفظ کنید تا هیچ فرصت خوبی را در آینده از دست ندهید.
-
از ضررهای بزرگ مالی پیشگیری میکند
برای اینکه بتوانید نگرش درستی به مدیریت سرمایه داشته باشید، باید حرفهای رفتار کنید؛ رفتار حرفهای یعنی رفتاری که از عواطف مخرب سرچشمه نمیگیرد. عواطفی مانند خشم، هیجان، طمع و… . تسلط بر روی این عواطف مانع از ضررهای مالی میشود و به ما در انتخاب پوزیشنهای مناسب در بازار کمک میکند. لازم به ذکر است که دانش و تجربه از دیگر اصولی است که مانع از تصمیمهای اشتباه میشود و کنترل احساسات بهتنهایی کافی نیست.
-
استرس روانی را کاهش میدهد
زمانی که بدانیم برای مدیریت سرمایه از کدام استراتژی فارکس درستی استفاده کنیم، سطح استرس ما کم میشود. زیرا سردرگمی و عدم قطعیت یکی از دلایل اصلی استرس بوده و ممکن است معامله گران را وادار به ورود به معاملات متعدد و بیهدف بکند. مدیریت مالی صحیح با رعایت اصولی که به آن اشاره کردیم، میزان استرس را تا حد چشمگیری کاهش میدهد.
-
باعث سوددهی بیشتر میشود
هر چه مهارتهایتان برای مدیریت سرمایه فارکس افزایش پیدا کند، در نتیجه معاملات بهتری انجام میدهید و سود بیشتری بهدست میآورید. تسلط بر روی تحلیلهای بنیادی و فاندامنتال به شما در درک درست بازار کمک میکند و باعث شده معاملات سودمندتری را انتخاب کنید.
سخن پایانی
مدیریت سرمایه هرگونه اقدام و مهارتی است که سرمایه شما را حفظ کرده، از ضرر مالی جلوگیری کرده و باعث افزایش پول شما میشود. در این مقاله به طور جامع به اصول مدیریت سرمایه در فارکس پرداختیم و مزایای آن را نیز توضیح دادیم. بهطور کلی برای مدیریت سرمایه نیاز به دانش کافی، شناخت بازار، مدیریت احساسات، تعیین حد ریسک، تعیین حد سود و ضرر دارید. مجموعهای از تمام این موارد به شما در برقراری یک روند معاملاتی بسیار خوب کمک کرده و سرمایه شما را افزایش خواهد داد.
سوالات متداول
- مدیریت سرمایه در فارکس چیست؟
مدیریت سرمایه مجموعهای از اقدامات است که به معاملهگر کمک میکند تا سود خود را افزایش داده و از از دست رفتن سرمایه جلوگیری کند.
- چرا مدیریت سرمایه در فارکس مهم است؟
این مهارت تفاوت بین یک معاملهگر حرفهای و آماتور را نشان میدهد و باعث میشود معاملات به جای قمار، هدفمند و با ریسک کنترلشده انجام شوند.
- چگونه میتوان ریسک در معاملات فارکس را مدیریت کرد؟
با تعیین حد ضرر، استفاده مناسب از اهرم و تعیین سطح ریسک، میتوان ریسک را بهینه کرد و مدیریت سرمایه را بهبود بخشید.
- چه تکنیکهایی برای مدیریت سرمایه در فارکس وجود دارد؟
تکنیکهایی مانند افزایش دانش مالی، تعیین میزان ریسک، معامله با پول قابل از دست دادن، و تعیین زمان خروج از بازار میتوانند به مدیریت سرمایه کمک کنند.
- آیا مدیریت احساسات در معاملات فارکس اهمیت دارد؟
بله، مدیریت احساسات یکی از اصول کلیدی مدیریت سرمایه است و به معاملهگران کمک میکند تا تصمیمات منطقیتری بگیرند و از تصمیمات احساسی پرهیز کنند