نمودارهای قیمتی در بازارهای مالی هیچگاه روند یکنواختی نخواند داشت و بعد از مدتی دچار بریک اوت یا شکست میشوند. معاملهگرانی که از تحلیل تکنیکال برای معامله استفاده میکنند، دارای دو تکنیک هستند که یکی از آنها استراتژي معامله در کف قیمت و دیگری استراتژي معامله در سقف قیمت است. اما در استراتژی بریک اوت از هر دو استراتژی استفاده میشود. در این مقاله قصد داریم به استراتژی بریک اوت و بازگشت بپردازیم و نحوه استفاده از این استراتژی را شرح دهیم.
خلاصه استراتژی بریک اوت و بازگشت
با استفاده از استراتژیهای بریک اوت، میتوان زمان مناسب ورود یا خروج از معامله را تعیین کرد. برای شناسایی بریک اوتها، میتوانید از اندیکاتورهای مختلفی مانند مومنتوم استفاده کنید. استراتژیهای بریک اوت و پولبک از محبوبترین روشها در بازار فارکس هستند و معاملهگران میتوانند با ترکیب این دو، سود خوبی کسب کنند. در نهایت، تمرین و تسلط بر این استراتژیها برای موفقیت در معاملات ضروری است
بریک اوت چیست؟
زمانی که حرکت قیمت خارج از محدوده حمایت یا مقاومت قرار میگیرد اصطلاحاً به آن شکست یا بریک اوت میگویند. از آنجایی که روند قیمت الگوی متفاوتی دارد، بریک اوت ممکن است در سطح افقی یا بهصورت مورب شکل بگیرد. یکی از رایجترین الگوهای بریک اوت در شکل زیر قابل مشاهده است. همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، الگوی بریک اوت حرکت صعودی را نشان میدهد. با دیدن این تصویر متوجه میشویم که بازار روندی صعودی دارد؛ اما در سطح افقی، مقاومت پیدا کرده است. پس از دو تلاش ناموفق، بازار مقاومت را میشکند.
در تصویر بعد یک بریک اوت نزولی را مشاهده میکنیم. بریک اوت نزولی مشابه با بریک اوت صعودی است؛ با این تفاوت که بازار پس از این بریک اوت روند نزولی پیدا کرده و پس از دو تلاش ناموفق، سطح حمایت بازار را میشکند و از آن عبور میکند.
دلیل اهمیت این بریک اوتها این است که آنها نشان دهنده آغاز نوسانات هستند و معاملهگران میتوانند با استفاده از این نقاط شکست وارد یک روند جدید شوند و از این نوسانات به نفع خود استفاده کنند.
چرا با استفاده از بریک اوتها معامله کنیم؟
استفاده از بریک اوتها فرصتهای معاملاتی خوبی را برای معاملهگران فراهم میسازد. علت این امر این است که بریک اوتها معمولاً باعث ایجاد حرکات و روندهای جدید در قیمت میشوند. به همین دلیل معاملهگران سعی میکنند درست در لحظه وقوع یک بریک اوت وارد بازار شوند. علاوه بر این، بسیاری از بریک اوتها معمولاً در مومنتوم بالا رخ میدهند و معاملهگران پرایس اکشن تلاش میکنند تا از طریق حرکت سریع قیمت، سود خود را به حداکثر برسانند.
بهترین استراتژی بریک اوت
در ادامه، به معرفی یکی از کاربردیترین استراتژیهای بریک اوت میپردازیم که میتوان آن را به عنوان یک استراتژی معاملاتی قابل اطمینان و موفق در نظر گرفت. در این استراتژی بریک اوت چهار عامل وجود دارد؛
- سطح حمایت
- سطح مقاومت
- بریک اوت
- آزمایش مجدد یا ریتست
این تصویر مشابه با دو تصویر قبلی است با این تفاوت که در این نمودار دو خط روند داریم. خط اول سطح مقاومت و خط دوم سطح حمایت را نشان میدهد. الگویی که این دو خط روند تشکیل میدهد با عنوان کنج یا wedge شناخته میشود. این الگو زمانی شکل میگیرد که بازار به سمتی دیگر شکسته شود.
این الگو در نمودار چهار ساعته USDJPY به این صورت است:
در نمودار بالا میبینیم که بازار روند خود را بهصورت الگوی کنج ادامه داده است. زمانی که در ثبات قیمت وجود دارد، سطح حمایت روند کنج را میشکند و بعد از آن، این سطح حمایت را با عنوان مقاومت جدید مورد آزمایش مجدد قرار میدهد. این آزمایش مجدد فرصت ورود معاملهگران به بازار فارکس را فراهم میسازد.
اجرای استراتژی بریک اوت فارکس
برای اینکه بتوانیم بهخوبی این استراتژی را پیاده سازی کنیم باید با استراتژي زمان ورود و محل تعیین حد ضرر(= تعیین حد سود و ضرر) آشنا شویم.
ورود: در اکثر مواقع ورود شما با آزمایش مجدد حمایت و مقاومت قبلی شکل میگیرد. در این مرحله، باید به میزان قوی یا ضعیف بودن بازار توجه ویژهای داشته باشید. زیرا ممکن است دوباره فرصت آزمایش مجدد نداشته باشید.
حد ضرر: حد ضرر شما باید حداقل در پایین یا بالای شمع بریک اوت قرار بگیرد. مثلاً در الگوی زیر حد ضرر باید بالای شمع که سطح حمایت را شکسته، قرار بگیرد.
تعیین هدف: حال که میدانیم از کدام قسمت وارد شویم و حد ضرر را بر روی چه نقطهای قرار دهیم، میتوانیم درباره تعیین هدف صحبت کنیم. مجدد به نمودار USDJPY نگاه میکنیم تا ببینیم میتوان یک هدف منطقی برای معامله بریک اوت کرد یا خیر.
چگونه بریک اوتها را شناسایی کنیم؟
بریک اوتها به شکلهای مختلفی از جمله بریک اوت افقی، بریک اوت خط روند، بریک اوت میانگین متحرک و غیره رخ میدهند. وظیفه ما به عنوان یک معاملهگر پیدا کردن این بریک اوتها و انجام معامله بر اساس آن است. اما زمانی که معاملات فارکس آغاز میشود، پیدا کردن این بریک اوتها آنقدرها هم آسان به نظر نمیرسد. معاملهگران باید به جای خطوط ثابت، به خطوط مقاومتی که در نقطههای بریک اوت بالقوه ترسیم میشوند، توجه کنند.
استفاده از اندیکاتور برای پیدا کردن بریک اوتها
اگر از خواندن عملکرد قیمتها در رابطه با بریک اوت مطمئن نیستید، میتوانید از یک اندیکاتور معاملاتی استفاده کنید. یکی از اندیکاتورهای قدرتمندی که یک معاملهگر میتواند از آن برای یک سیستم معاملاتی بریک اوت استفاده کند، اندیکاتور مومنتوم است. اندیکاتور مومنتوم شامل یک ناحیه و یک خط منحنی است که قیمت در آن ناحیه دچار نوسان میشود. زمانی که مومنتوم به سمت بالا حرکت میکند، به معاملهگر این سیگنال داده میشود که روند قیمت به سمت بالا پیش میرود. اگر مومنتوم به سمت پایین حرکت کند، نشان دهنده این است که احتمالاً قیمت کاهش پیدا میکند.
این اندیکاتور بهینهترین راه برای استفاده از اندیکاتور مومنتوم برای تشخیص واگرایی است. زمانی که قیمت به سمت پایین حرکت میکند و اندیکاتور مومنتوم در حال افزایش است، واگرایی صعودی داریم. در عین حال، زمانی که قیمت در حال افزایش است و اندیکاتور مومنتوم در حال کاهش است، واگرایی نزولی داریم. این واگرایی نشان میدهد که احتمالاً قیمت به زودی معکوس خواهد شد.
Pullback یا برگشت چیست؟
پولبک یا برگشت به حرکت موقت قیمت یک جفت ارز در خلاف جهت روند گفته میشود. با شناسایی به موقع پولبکها میتوان پوزیشنهای خرید و فروش بسیار خوبی را به دست آورده و بازدهی معاملات را افزایش داد.
استراتژی بازگشت یا پولبک
استراتژیهای پولبک از محبوبیت زیادی برخوردار هستند و از بهترین استراتژی های بازار فارکس به شمار می روند؛ زیرا بازدهی خوبی دارند و میتوان به آسانی آنها را شناسایی کرد. برای اینکه بتوانید از استراتژی پولبک استفاده کنید ابتدا باید درک درستی از شرایط بازار داشته باشید، دلیل پولبک و عقبنشینی بازار را درک کنید و پس از شناسایی روند، بهترین شاخصها را برای تعیین ورود و خروج از معامله تعیین کنید.
استراتژی معاملاتی: فروش از طریق بریک اوت یا پولبک؟
- اولین تلاش معاملهگر برای فروش از طریق پولبک یا بازگشت ناموفق خواهد بود. زیرا قیمت از پیک قبلی که حد ضرر است عقبنشینی میکند.
- اولین تلاش برای فروش زیر قیمت از طریق بریک اوت نیز ناموفق است. زیرا این بریک اوت نادرست و تقلبی است و قیمت بهجای اینکه روند کاهشی پیدا کند به محدوده قیمت قبلی باز میگردد.
- اما تلاش دوم برای فروش از طریق بازگشت، موفقیتآمیز خواهد بود. زیرا قیمت از پیک قیمتی قبل که حد ضرر بوده است، پایینتر میرود.
- تلاش دوم برای فروش از طریق بریک اوت نیز موفقیتآمیز است. زیرا قیمت همچنان به سمت پایین، روند نزولی پیدا میکند.
معامله از طریق بریک اوت بهتر است یا از طریق پولبک؟
جواب این سؤال هر دو است. معاملات بریک اوت و پولبک هر دو جواب میدهند و روزانه هزاران معاملهگر با استفاده از این دو روش سود زیادی بهدست میآورند. اما این معاملهها همیشه نتیجه موفقیتآمیزی ندارند. با این حال، اگر میزان ضررها کم نگه داشته شود، یک معاملهگر صبور میتواند به یک پیروزی بزرگ برسد.
نکات خلاصه درباره استراتژی بریک اوت:
- به شکست حرکت قیمت در خارج از محدوده مقاومت و حمایت، بریک اوت گفته میشود.
- استراتژي بریک اوت در فارکس شامل چهار بخش میشود: پشتیبانی، مقاومت، بریک اوت (شکست) و تست مجدد
- معاملهگر با آزمایش مجدد سطح حمایت و مقاومت قبلی، فرصت جدیدی برای ورود به بازار پیدا میکند.
- درصورتی که بازار بیشتر از سه یا چهار دوره پس از بریک اوت شروع به حرکت کند، ممکن است بازار دیگر سطح حمایت و مقاومت قبلی را مورد آزمایش مجدد قرار ندهد.
- حد ضرر همیشه باید در بالا یا پایین شمع بریک اوت قرار بگیرد و این بستگی به این دارد که بازار از چه طریق دچار بریک اوت میشود.
- بهترین تمرین در استراتژی بریک اوت این است که از سطوح پرایس اکشن برای شناسایی اهداف بالقوه استفاده کنید. بهترین مکان برای شروع، نوسانات اخیر قیمتهاست.
- طبق یک قانون کلی هر چه بازار ثبات قیمت طولانیتری داشته باشد، نوسانات ناشی از آن بیشتر خواهد بود.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی و بررسی استراتژی بریک اوت و عناصر آن پرداختیم. معاملات بریک اوت میتواند سریع و هیجانانگیز باشد و در نهایت پاداش بسیار خوبی به شما بدهد. با این حال، اگر استراتژی بریک اوت خود را بهخوبی تمرین نکرده و بر روی آن تسلط نداشته باشید، ممکن است با خطرهای زیادی رو به رو شوید. یکی از ریسکهایی که همیشه معاملهگران را چالش میکشد، بریک اوتهای جعلی است که باعث توقف معاملات میشوند. در بسیاری از کارگزاریهای فارکس مانند فورچونا مارکتس میتوانید به صورت آزمایشی و رایگان با مجموعهای از نمودارها، استراتژی بریک اوت را تمرین کنید تا ببینید در نهایت چه روشی برای شما مناسبتر خواهد بود.
سوالات متداول
- بریک اوت چیست؟
بریک اوت زمانی رخ میدهد که قیمت از سطح حمایت یا مقاومت عبور کند و نشاندهنده آغاز یک روند جدید است.
- چرا بریک اوتها اهمیت دارند؟
بریک اوتها آغاز نوسانات قیمتی جدیدی هستند که به معاملهگران کمک میکنند وارد روندهای تازه شوند و از نوسانات به نفع خود استفاده کنند.
- چگونه میتوان بریک اوتها را شناسایی کرد؟
بریک اوتها را میتوان با استفاده از اندیکاتورهایی مانند مومنتوم، بررسی نمودارهای فارکس و مشاهده تغییرات ناگهانی در حجم معاملات شناسایی کرد.
- تفاوت بین بریک اوت صعودی و نزولی چیست؟
بریک اوت صعودی نشاندهنده عبور قیمت از سطح مقاومت و افزایش قیمت است، در حالی که بریک اوت نزولی نشاندهنده عبور قیمت از سطح حمایت و کاهش قیمت میباشد.
- چگونه میتوان از استراتژی بریک اوت در معاملات استفاده کرد؟
با تعیین نقاط ورود و خروج، استفاده از حد ضرر و شناسایی بریک اوتها در نمودار، میتوان از استراتژی بریک اوت برای انجام معاملات موفق استفاده کرد