سوگیری( بایاس) این امکان را به معاملهگران میدهد تا حین معامله، تصمیمات بهتری بگیرند. این موضوع شامل تمامی معاملهگران اعم از مبتدی و حرفهای میشود.
سوگیری در معامله چیست؟
سوگیری یعنی چشماندازی که بهموجب آن معاملهگران بر این باورند که احتمال بالاتری برای یک نتیجه خاص در مقایسه با سایر احتمالات وجود دارد.
سوگیریهای معاملاتی توسط پارامترهای بنیادی یا عوامل تحلیل تکنیکال تعیین میشود که از چشمانداز خاصی حمایت میکند و رفتار بازار را توضیح میدهد. این موضوع اغلب به صعودی یا نزولی بودن روندهای بازار بسط داده میشود.
چرا معاملهگران به سوگیری نیاز دارند؟
هدف نهایی در معاملهگری، گرفتن تصمیمات خوب با پول واقعی است بنابراین معاملهگران برای اتخاذ تصمیمات معاملاتی که با استراتژی خاص آنها همسو باشد، نیاز به سوگیری دارند..
بهعنوانمثال، یک معاملهگر باید تعیین کند که میخواهد چه بازاری را معامله کند، چه زمانی وارد آن شود، چه مدت معامله را حفظ کند، چه زمانی خارج شود و حجم معامله چقدر باشد. همچنین تصمیمات دیگری نیز وجود دارد که طی معامله وارد میشوند، مانند اینکه آیا حد ضرر خود را جابهجا کنم؟ آیا سود جزئی بگیرم و یا حجم خود را کاهش دهم.
اما در دنیای معاملهگری، یک معاملهگر تازهکار اغلب بین سود و ضرر معلق میشود. آنها تجربه احساسی کافی در معامله را ندارند. درواقع، فاقد اعتمادبهنفس و توانایی «کنترل» یک نتیجه مثبت هستند و با عدم تصمیمگیری دچار سردرگمی میشوند. درنتیجه، به چیزهای دیگر اجازه میدهند که بهطور نامناسبی از این احساسات استفاده کنند، مثل نتایج معاملات در حساب آزمایشی (دمو).
همچنین معاملهگران تازهکار برای توسعه ادراکات خود تنها به نتایج متکی هستند. مشکل این باور در این است که اگرچه برخی از معاملات سودآور باشند، اما در بلندمدت ریسک بیشتری نیز دارند.
در زیر اجزای اصلی موردنیاز یک معاملهگر برای تعیین سوگیری وجود دارد:
- در چه بازاری معامله کنم؟
- در چه جهتی معامله کنم؟
- چه زمانی وارد شوم؟
- چه زمانی خارج شوم؟
- حجم معامله چقدر باشد؟
در چه بازاری معامله کنم؟
بازار اغلب برای معاملهگران تازهکار گیجکننده است. معاملهگران اغلب به سمت بازارهای محبوبی که فرصتهای تجاری مناسبی ندارند، جذب میشوند. در Climax Prime، ابزار احساسات خرده فروشی میتواند به معاملهگران کمک کند تا بازار مناسب را انتخاب کنند.
ولی این تنها روشی نیست که معاملهگران میتوانند بازار مناسب را برای معامله انتخاب کنند. بسیاری از معاملهگران از استراتژی معاملاتی فارکس خاص خود (مثلاً روند) برای شناسایی بازارهای مناسب استفاده میکنند. برخی دیگر از معاملهگران ترجیح میدهند از تحلیل بنیادی استفاده کنند.
در چه جهتی معامله کنم
جهت معامله معمولاً وابسته به روند بازار و استراتژی معاملاتی و ترجیح معاملهگر برای افق زمانی است.
چه زمانی وارد معامله و چه زمانی از آن خارج شوم
معامله گری در بازار فارکس مجموعا شامل تحلیل تکنیکال و بنیادی میشود. از این دو میتوان بهصورت جداگانه یا ترکیبی برای معامله در بازار استفاده کرد. ورود و خروج معمولاً توسط ابزارهای تحلیل تکنیکال مانند اندیکاتورها (میانگین متحرک) یا پرایس اکشن تعیین میشود.
حجم معامله
تعیین حجم معامله برای هر استراتژی معاملاتی حیاتی است. معاملهگران تازهکار اغلب این جنبه مهم را نادیده میگیرند و بهصورت غیرمنطقی معامله میکنند. حجم معامله باید با توجه بهاندازه یا ماندهحساب در نظر گرفته شود. در Climax Prime، ما پیشنهاد میکنیم که بیشتر از 5٪ حساب واقعی خود در تمام موقعیتهای باز ریسک نکنید.
بهبود سوگیری معاملاتی با استفاده از اندیکاتورهای تکنیکال
برای سوگیری بهتر میتوان اندیکاتورهای تکنیکال مانند میانگین متحرک، استفاده کرد.
میانگین متحرک:
میانگین متحرک ابزاری است که معاملهگران میتوانند برای تعیین سوگیری معاملاتی از آن استفاده کنند. عمدتاً معاملهگران از میانگین متحرک ساده 200 دوره (MA) استفاده میکنند. اگر قیمت بالاتر از میانگین متحرک باشد، معاملهگران میتوانند بر روی روند صعودی سوگیری داشته و به دنبال فرصتهایی برای خرید باشند. برعکس، اگر قیمت پایینتر از میانگین متحرک باشد، معاملهگران میتوانند سوگیری روند نزولی داشته و به دنبال فرصتهای فروش باشند.
در نمودار فارکس زیر سوگیری معاملاتی با استفاده از میانگین متحرک در GBP/USD نشان دادهشده است. اندیکاتور 200 MA اضافهشده است و همانطور که ملاحظه میکنید قیمت بسیار پایینتر از اندیکاتور معامله میشود. با دانستن این موضوع، معاملهگران کوتاهمدتی میتوانند برای یافتن موقعیتهای فروش، سوگیری کنند. این سوگیری تا زمانی ادامه مییابد که قیمت سقف بالاتری نسبت به سقف قیمت قبلی ثبت کرده و خط میانگین متحرک را به سمت بالا بشکند.
سوگیری نزولی:
سوگیری صعودی:
پرایس اکشن:
پرایس اکشن اولین راه برای شناسایی سوگیری است. معاملهگران با مشاهده نمودار میتوانند ببینند که آیا قیمتها در حال افزایش یا کاهش هستند. اگر سقفهای قیمتی و کف های قیمتها بالاتر میروند، یعنی ترند صعودی و معاملهگران باید به فکر خرید باشند و بالعکس.
سوگیری معاملاتی بر اساس پرایس اکشن در EUR/USD:
نمودار بالا EUR/USD را در تایم فریم چهارساعته نشان میدهد. توجه کنید که چگونه قیمتها بهآرامی کف های جدیدتر ثبت میکنند. این نشان میدهد که بازار در یکروند نزولی قرار دارد. پس معاملهگران میتوانند برای فروش سوگیری داشته باشند.